Met dank aan Ajax: ongekend hoog aantal Nederlandse ijzers in CL-vuur

Reacties

Mede dankzij het succes van Ajax is de Nederlandse inbreng in de halve finales van de Champions League groot. Het laatste decennium was het schrapen.

Met dank aan Ajax: ongekend hoog aantal Nederlandse ijzers in CL-vuur

Bondscoach Ronald Koeman feliciteerde Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum met het succes tegen FC Porto, waardoor de twee Oranje-internationals zich woensdag met Liverpool schaarden bij de laatste vier van de Champions League. Ze maakten ongekend grote contingent Nederlandse kanshebbers compleet.

De laatste jaren had Nederland een magere afvaardiging in de slotfase van de strijd om de Cup met de Grote Oren. Met name Arjen Robben hield vaak genoeg de Oranje-eer hoog. Sterker nog, de aanvaller van Bayern München was van 2012 tot en met 2016 zelfs de enige Nederlander nog actief in de halve finale van de Champions League.

In 2012 was Ibrahim Afellay weliswaar ook nog in de race voor de Europese hoofdprijs, maar de aanvallende middenvelder bleef door blessureleed buiten de wedstrijdselectie van Barcelona.

Afgelopen seizoen lagen er meer Nederlandse ijzers in het vuur. Liverpool had Van Dijk en Wijnaldum, Bayern München had Robben en AS Roma had naast de geblesseerde Rick Karsdorp Kevin Strootman.

Dit jaar maakt een groot aantal Nederlanders een kans op de Europese hoofdprijs (13). Wijnaldum en Van Dijk zijn in de race met Liverpool, dat dan zal moeten afrekenen met het Barcelona van reservekeeper Jasper Cillessen. Ajax levert het leeuwendeel van de oranje-kanshebbers. Tien Nederlanders hebben al hun minuten gemaakt op weg naar de confrontatie met Tottenham Hotspur: Matthijs de Ligt, Daley Blind, Joël Veltman, Daley Sinkgraven, Frenkie de Jong, Donny van de Beek, Carel Eiting, Dani de Wit, Jurgen Ekkelenkamp en Klaas Jan Huntelaar.

Om tot zo'n groot aantal Nederlanders te komen in de halve finales van de Champions League moeten we teruggaan naar 2005, het laatste jaar met een Nederlandse club (PSV) bij de laatste vier. De Eindhovense formatie bracht dat Europese seizoen tien Nederlanders binnen de lijnen, onder wie Mark van Bommel. Bij AC Milan stonden Jaap Stam en Clarence Seedorf in het veld, terwijl Chelsea tegen het oranje-loze Liverpool één Nederlandse kracht had: Robben.

Dit moet je weten over het laatste obstakel van Ajax richting de CL-finale
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.