Messi antwoordt Maradona met hattrick tegen Panama

Mede dankzij een hattrick van invaller Lionel Messi heeft Argentinië in de nacht van vrijdag op zaterdag korte metten gemaakt met Panama in de strijd om de Copa América (5-0) én zich geplaatst voor de kwartfinales. Titelhouder Chili won in dezelfde Groep D met 2-1 van Bolivia.

Argentinië-Panama 5-0
Als gevolg van een lichte rugblessure moest Messi eerder deze week het groepsduel met Chili (2-1 winst) laten schieten en begon hij tegen Panama op de bank. Na iets meer dan een uur spelen in Chicago maakte de 28-jarige Argentijn als invaller zijn opwachting en al binnen zeven minuten liet hij de 2-0 aantekenen door van dichtbij raak te schieten. Tien minuten daarna trof de superster op fraaie wijze doel uit een vrije trap en drie minuten voor tijd completeerde Messi zijn hattrick door een verdediger uit te kappen en doelman Jaime Penedo nog eens te passeren.

Messi heeft nu 53 interlandgoals gemaakt in 109 interlands, slechts drie doelpunten minder dan het Argentijnse record van Gabriel Batistuta. Argentinië was al in de zevende minuut op voorsprong gekomen door een treffer van verdediger Nicolás Otamendi, die toesloeg met het hoofd uit een vrije trap van Ángel Di María. Na de Messi-show bepaalde Sergio Agüero de eindstand op 5-0. Overigens speelde Panama liefst een uur met tien man door een rode kaart (twee keer geel) van Anibal Godoy.

Met de hattrick beantwoordde Messi een andere grootheid uit zijn thuisland. Diego Maradona had deze week immers laten weten dat Messi te weinig persoonlijkheid heeft om een leider te zijn. Op het veld nam Messi, in ieder geval in sportieve zin, dus wel het voortouw.

Chili-Bolivia 2-1
Chili heeft kwalificatie voor de laatste acht weer in eigen hand dankzij een 2-1 overwinning op Bolivia, dat puntloos blijft en is uitgeschakeld. Pas bij het scheiden van de markt maakte de titelverdediger het verschil in Foxborough. Arturo Vidal verzilverde diep in de blessuretijd een strafschop na een handsbal van Luis Gutiérrez. Diezelfde Vidal, gelanceerd door Mauricio Pinilla, had Chili vlak na rust ook op een 1-0 voorsprong gezet. Bolivia maakte na 61 minuten gelijk via Jhasmani Campos.