Mertens schiet Napoli naar winst, Juve te sterk voor Catania

Zowel Napoli als Juventus maakte woensdagavond geen fout in de strijd om de bovenste plaatsten in de Serie A, terwijl AC Milan gelijkspeelde. Voor Napoli was Dries Mertens van grote waarde.

Fiorentina - Napoli 1-2
Dries Mertens (foto) was in Florence beslissend voor de ploeg van trainer Rafael Benítez. De kleine aanvaller van Napoli, die deze zomer overkwam van PSV, bepaalde al in de eerste helft op bezoek bij Fiorentina op zeer fraaie wijze de eindstand: 1-2.

Met een vliegensvlugge actie na een dito combinatie met Gonzalo Higuaín rondde de kleine Belg overtuigend af. Het was voor Mertens pas zijn eerste treffer in dienst van Napoli. Kort daarvoor tekende Giuseppe Rossi vanaf elf meter de gelijkmaker aan voor Fiorentina nadat José Callejón, ook op aangeven van Higuaín, de score had geopend.

Het was alweer de achtste overwinning van Napoli, dat door de rode kaart van Christian Maggio in de slotfase met tien man kwam te staan, dit seizoen. Daardoor blijft de miljoenenformatie van Benítez in het spoor van de nog ongeslagen koploper AS Roma. De achterstand op de Romeinen bedraagt slechts twee punten, maar wel met een wedstrijd meer.

Juventus - Catania 4-0
In navolging van Napoli maakte ook Juventus geen fout. De regerend landskampioen bleek in eigen huis een maatje te groot voor Catania, dat uiteindelijk met ruime cijfers naar huis werd gestuurd. Daardoor komt Juve, net als Napoli, op 25 punten in de Serie A.

Namens de ploeg van trainer Antonio Conte waren Arturo Vidal, Andrea Pirlo (foto rechts), Carlos Tevez en Leonardo Bonucci de doelpuntenmakers. Met name het doelpunt van vormgever Pirlo was van grote schoonheid. Uit een directe vrije trap schoot de ervaren middenvelder met uiterste precisie de bal achter de kansloze doelman Ciro Capuano.

AC Milan - Lazio 1-1
In eigen huis leek AC Milan een zwaarbevochten en broodnodige overwinning op Lazio te boeken. De ploeg van trainer Massimiliano Allegri verloor twee van zijn laatste drie duels, waardoor de Rossoneri een teleurstellende tiende plaats bezetten in de Serie A voorafgaand aan de tiende speelronde. De kritiek op Allegri nam toe en alleen een zege kon deze doen verstommen, maar het ging opnieuw erg moeizaam in San Siro.

Lazio had al sinds 1989 niet meer gewonnen in Milaan, maar het bleef nu lange tijd redelijk eenvoudig op de been. Mario Balotelli en Kaká (foto links) deelden voor rust speldenprikken uit. Doelman Federico Marchetti werd vooral van afstand getest en groeide in de wedstrijd. Negen minuten na rust werd de ban gebroken door Kaká, die Milan met een typische Kaká-treffer op voorsprong zette. Vanaf de linkerkant trok de aanvallende middenvelder naar binnen, waarna hij de bal onhoudbaar in de verre kruising achter Marchetti krulde.

Het betekende zijn eerste doelpunt sinds hij afgelopen transferperiode terugkeerde op het oude nest. In de periode 2003-09 was Kaká goed voor zeventig goals in de Serie A namens AC Milan, waarna een minder succesvolle tijd bij Real Madrid volgde. Tegen Lazio bleek de treffer van de Braziliaan niet voldoende voor de winst, want in de 72ste minuut kopte de volledig vrijstaande Mickaël Ciani een voorzet van Antonio Candreva tegen de touwen.