Memphis zet bloedvorm door met heldenrol tegen Toulouse

Reacties

Memphis Depay heeft zijn uitstekende vorm van de laatste weken zondagavond een schitterend vervolg gegeven. Hij bezorgde Olympique Lyon met twee doelpunten in zijn eentje een thuiszege op laagvlieger Toulouse: 2-0. Door die overwinning hijgt Lyon nog altijd in de nek van nummer drie Olympique Marseille, waarmee een plek in de voorronde van de Champions League nog altijd in zicht is.

Memphis zet bloedvorm door met heldenrol tegen Toulouse

De gedachten gingen vooraf automatisch terug naar ruim een jaar geleden, de Lyon - Toulouse van vorig seizoen. Op 12 maart 2017 won Lyon in eigen huis met 4-0, destijds was er ook al een absolute hoofdrol weggelegd voor Memphis. Hij gaf toen de assist op de 2-0 en maakte zelf de 3-0 en 4-0, waarbij met name die laatste goal de aandacht trok. Zijn weergaloze treffer vanaf de middenlijn werd eind vorig jaar zonder enige serieuze concurrentie uitgeroepen tot Doelpunt van het Jaar in Frankrijk. Zo mooi als die goal werden zijn treffers zondagavond niet, maar Memphis was wél wederom de grote man bij Les Gones.

Waar Kenny Tete op de bank begon, startte de ex-PSV'er in de punt van de aanval. Daar speelde hij omdat vaste waarde en topscorer Mariano Díaz geschorst was, Memphis liet overtuigend zien ook op díé positie prima uit de voeten te kunnen. Net als vorig seizoen leefde hij zich naar hartenlust uit tegen de ploeg van invaller Ola Toivonen. Met zijn glansrol toonde hij nog maar eens aan de laatste weken in blakende vorm te verkeren, Memphis had de wedstrijd zondag al vóór de pauze in het slot gegooid.

Halverwege de eerste helft stoomde Houssem Aouar door het centrum op, waarna hij de bal net buiten het strafschopgebied panklaar neerlegde voor zijn Nederlandse ploeggenoot. Memphis schoot met binnenkantje rechts simpel raak. Kort voor de pauze mocht hij vervolgens een strafschop nemen, nadat Tanguy NDombèlé in de zestien wat onhandig in zijn rug werd gelopen en naar de grond ging. Memphis maakte geen fout en schoot de bal onberispelijk binnen voor 2-0, waarmee de wedstrijd er nog voor het rustsignaal eigenlijk al wel op zat.

Memphis komt daarmee op vier goals in zijn laatste vijf duels voor club en land. Twee weken geleden bezorgde hij zijn ploeg in extremis de overwinning tegen concurrent Marseille (2-3), namens het Nederlands elftal speelde hij tegen Engeland (0-1 nederlaag) vervolgens een mindere partij, maar tegen Portugal herstelden Oranje en Memphis zich. Tijdens de 3-0 winst op de Europees kampioen nam hij de eerste treffer voor zijn rekening, waarna zondag dus een dubbelslag volgde. Bij die twee goals van Memphis bleef het overigens, waardoor hij eigenhandig de matchwinner werd. Drie minuten voor tijd kreeg hij bovendien een publiekswissel.

Door de simpele overwinning blijft Lyon in de race om een ticket voor de play-offs van de Champions League. Aanstaand kampioen Paris Saint-Germain en achtervolger AS Monaco gaan de twee directe tickets opeisen, daarachter strijden Marseille en Lyon met z'n tweeën om het plekje in de voorronde. Nummer vier Lyon heeft nu nog maar twee punten minder dan de concurrent uit het zuiden van Frankrijk. Overigens wacht Lyon nog wel een sanctie van de UEFA, na ongeregeldheden rondom het Europa League-duel met CSKA Moskou: op 31 mei doet de disciplinaire commissie van de UEFA uitspraak in die zaak.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.