Klinkende zege Oranje op Portugal eerste succesje Koeman

Het Nederlands elftal heeft de eerste overwinning onder leiding van bondscoach Ronald Koeman binnen. In Genève werd Europees kampioen Portugal knap met 0-3 verslagen.

Liefst zeven wisselingen voerde Koeman door ten opzichte van de oefenwedstrijd tegen Engeland (0-1 nederlaag). Met name op het middenveld pakten de wissels zeer goed uit. Davy Pröpper en Donny van de Beek, tegen Engeland nog op de reservebank, maakten een ijzersterke indruk tegen Portugal, waar de nodige beoogde basisspelers op de bank begonnen.

Oranje liet de bal aanvankelijk aan Portugal, dat geen moment gevaarlijk werd. In de twaalfde minuut was het uit de eerste de beste kans direct raak. Memphis Depay pikte de bal op rond de middenlijn en via Virgil van Dijk en Kenny Tete kwam de bal bij Van de Beek, wiens mislukte schot door Memphis alsnog tot doelpunt werd gepromoveerd: 0-1.

Voor Memphis, één van de beoogde sleutelspelers in het Nederlands elftal van Koeman, was het alweer zijn vierde goal in zijn laatste vijf interlands. Portugal liet ook na de goal van Nederland weinig zien. Cristiano Ronaldo claimde tevergeefs een strafschop nadat hij in de grond schoot, maar Oranje raakte geen moment in de war.

Memphis Depay viert feest nadat hij Oranje op 0-1 zet tegen Portugal.

Na ruim een half uur werd het zelfs 0-2. Van de Beek stuurde De Ligt diep en de wederom goed spelende Ajax-verdediger zag zijn perfecte voorzet tegen de touwen gekopt worden door de volledig vrijgelaten Ryan Babel. De spits van Besiktas is net als Memphis goed op dreef in Oranje en was in zijn laatste vijf interlands goed voor twee goals en twee assists.

Pas in de 38ste minuut was er voor het eerst gevaar van Portugal. Bruno Fernandes probeerde het met een fraaie voetbeweging, Jasper Cillessen stond op de goede plaats. Na een heerlijke voorzet van Tonny Vilhena volgde al snel een grote kopkans voor Memphis, voordat het in de tweede minuut van de extra tijd alsnog raak was.

Uit een vrije trap van Memphis kopte De Ligt met veel gevoel terug richting Van Dijk, wiens droge poeier doelman Anthony Lopes kansloos liet: 0-3. Voor Koeman was het sterke optreden van zijn ploeg reden genoeg om geen wissels door te voeren in de rust. Bij Portugal kwamen drie verse spelers binnen de lijnen, waaronder de aanvallers André Silva en Gonçalo Guedes.

Doelpuntenmaker Virgil van Dijk bedankt Matthijs de Ligt, die met het hoofd de assist verzorgde.

De Portugezen kwamen sterk uit de kleedkamer. Al snel werd Cillessen getest door een kopbal van Ronaldo, waarop de doelman van Barcelona goed reageerde. Ook op een fraaie poging met buitenkant voet van Ricardo Quaresma had Cillessen een antwoord.

Een Portugal - Nederland zonder tenminste één rode is natuurlijk geen echte Portugal - Nederland. João Cancelo hield de traditie in stand door in de 61ste minuut zijn tweede gele kaart te pakken na een pittige overtreding op Tonny Vilhena. Nadat ook een paar hardnekkige Ronaldo-fans van het veld verwijderd werden, kon er weer gevoetbald worden.

Enerverend was het allemaal niet in de tweede helft. Koeman bracht eerst Marten de Roon en Stefan de Vrij, voor hij een kwartier voor tijd Justin Kluivert en Guus Til liet debuteren. De achttienjarige Kluivert werd daarmee de tiende speler wiens vader ook in Oranje speelde.

Met later ook nog Timothy Fosu-Mensah en Steven Berghuis binnen de lijnen liet Oranje geen Portugees eretreffer meer toe. Zelf schoten de mannen van Koeman na rust geen enkele keer op doel, maar de 0-3 overwinning zorgt ongetwijfeld voor het nodige vertrouwen bij het Nederlands elftal.

Samenvatting: Portugal - Nederland.