Mauro Júnior en Dessers: symbolen van het opbloeiende Heracles

Reacties

Zoals Heracles Almelo steeds beter in vorm lijkt te komen, maken ook twee van de drie aanvallers de laatste weken grote indruk. Cyriel Dessers en Mauro Júnior zijn helemaal opgeleefd en verkeren in bloedvorm, zo bewijzen ook de cijfers van Opta.

Mauro Júnior en Dessers: symbolen van het opbloeiende Heracles

Nu Donny van de Beek terug is bij Ajax, heeft trainer Erik ten Hag (met ook nog Quincy Promes, Hakim Ziyech, David Neres en Dusan Tadic) liefst vijf opties voor de aanvallende posities, Klaas Jan Huntelaar zelfs nog even buiten beschouwing gelaten. Bij PSV lopen er met Mohamed Ihattaren, Steven Bergwijn, Donyell Malen en Bruma vier 'cowboys' voorin, terwijl Cody Gakpo als back-up fungeert. AZ heeft met Calvin Stengs, Myron Boadu en Oussama Idrissi een indrukwekkende drietrapsraket in de aanvalslinie. En in Almelo? Daar hebben ze dit seizoen vooralsnog een dodelijk duo, aangevuld met Silvester van der Water.

Het was afgelopen zomer nogal een klus voor Heracles. Met Brandley Kuwas (naar Al-Nasr) Adrián Dalmau (naar FC Utrecht) en Kristoffer Peterson (naar Swansea City) vertrok de volledige aanval uit Almelo. Het imponerende trio was vorig seizoen samen goed voor voor 41 doelpunten en 22 assists, waarmee zij de belangrijkste pijlers onder het succes (een zevende plaats in de Eredivisie) van de ploeg van trainer Frank Wormuth waren.

Iedereen die Heracles een warm hart toedraagt, hield datzelfde hart dan ook vast. Zou het wel goedkomen? En in de eerste wedstrijden van het seizoen kregen die angstigen gelijk. Een 0-4 thuisnederlaag tegen SC Heerenveen, een 1-1 bij Fortuna Sittard, een 0-2 verlies tegen PSV, een 1-1 thuis tegen Vitesse. Dramatisch was het allemaal niet, maar overtuigend kon het toch ook allerminst genoemd worden. Lichtpuntje in die vier duels: de twee Almelose goals werden gemaakt door Dessers en Van der Water, twee van de drie 'nieuwe' aanvallers.

Opgeleefd
Want uiteraard slaagde Heracles erin om de drie vertrokken aanvallers te vervangen. Van der Water zat er al even: nadat hij vorig jaar al overkwam van Almere City FC mocht hij een seizoen wennen, waarna hij nu zijn kans krijgt. Vervolgens werd Dessers weggeplukt bij FC Utrecht, waar hij zijn bij NAC Breda verdiende status van goalgetter niet kon waarmaken. En bij Jong PSV viel het Almelose oog op Mauro Júnior, de Braziliaanse parel die in Eindhoven nooit een echte kans zou gaan krijgen.

Na dat moeizame begin heeft Heracles het inmiddels aardig op de rit. Er werd met 1-2 gewonnen bij FC Groningen (één goal van Van der Water), Willem II werd met 4-1 (tweemaal Dessers, Mauro Júnior en Van der Water beiden eenmaal) naar huis gestuurd, waarna vrijdagavond de bekroning volgde. De Twentse derby werd een prooi voor Heracles, ook tijdens de 2-3 zege kwam de volledige productie van leden van het nieuwe aanvalstrio. Dit keer mocht Dessers de trekker één keer overhalen, met twee prachtgoals was dit keer Mauro Júnior de grote man.

Hoe opgeleefd de twee doelpuntenmakers zijn, bewijzen de cijfers van Opta. Dessers maakte vier treffers in zijn laatste vier Eredivisieduels, en dat zijn er evenveel als in zijn voorgaande twintig wedstrijden in de competitie. Mauro Júnior wist op zijn beurt drie doelpunten te maken met zijn laatste vier doelpogingen in de Eredivisie, met zijn 25 schoten daarvoor in Eredivisieverband kwam de Braziliaan niet één keer tot scoren. Het leverde hem niet de uitverkiezing voor Speler van de Week op, maar Mauro Júnior gaat voorlop wél aan kop van het VI Spelersklassement en staat in het Elftal van de Week.

Na Willem II-thuis spraken Dessers en trainer Wormuth al over de aanvalslinie, die het volgens de twee vooral van hard werken moet hebben. 'Als je de extreme kwaliteiten nog niet hebt voorin, dan gaat het om het team. Dit was een echte teamprestatie, er was geen speler die er echt bovenuit stak', aldus de Duitser. En Dessers: 'Dat we meer als een team spelen, daar hamert de trainer ook echt op. Er is meer één blok en daardoor krijgen we ook minder tegengoals. Met onze kwaliteiten voorin weten we dat we altijd kansen krijgen.' Als al die kansen er in blijven gaan, kan het wel weer eens een mooi seizoen worden voor Heracles.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.