Heracles zet dankzij dirigent Mauro Júnior kruis door koppositie FC Twente

Heracles Almelo heeft op bezoek bij FC Twente de weer in ere herstelde Twentse derby gewonnen. Met een zege had promovendus de koppositie in de Eredivisie kunnen pakken, maar het ging allemaal heel anders. Heracles won onder aanvoering van Mauro Júnior voor de derde keer op rij in de Eredivisie en bezorgde Twente zo de eerste nederlaag.

FC Twente
FC Twente
2 - 3
Heracles Almelo

Door de promotie van FC Twente konden de fans eindelijk weer toeleven naar de Twentse derby. De Twente-fans hadden er in de Grolsch Veste in ieder geval alles aan te doen de ploeg van trainer Gonzalo García te inspireren (zie spandoek). Dat spandoek was nog maar net opgeborgen of de Twente-aanhang kon al juichen. Heracles-verdediger Lennart Czyborra stapte in de vijfde minuut verkeerd voor buitenspel, waardoor Aitor Cantalapiedra alleen op het doel af mocht. De Spaanse aanvaller rondde koeltjes en tekende zo voor zijn vierde doelpunt in de competitie (voor het eerst geen penalty).

De supporters van Twente pakten uit voor de derby

Ook Heracles had in de beginfase al laten zien vol overgave te willen vechten, maar na een kort openingsoffensief en een gevaarlijke inzet van Cyriel Dessers pakte Twente het overwicht. In een intens duel leek ook de volgende slag voor de formatie uit Enschede. Javier Espinosa zag de bal met wat geluk voor zijn voeten vallen en maakte de 2-0. Het tweede feestje was van korte duur, al had VAR Clay Ruperti in samenspraak met scheidsrechter Jochem Kamphuis wel flink wat tijd nodig om de goal af te keuren. Espinosa had de bal immers op zijn arm gekregen.

Kort voor de slotfase van het eerste bedrijf vroeg ook Twente om ingrijpen van de VAR, maar dit keer werd geoordeeld dat de handsbal van Tim Breukers niet genoeg was voor een strafschop. Vervolgens kreeg Twente nog twee flinke klappen te verwerken. Eerst kwam de gelijkmaker letterlijk uit de lucht vallen. Robin Pröpper ramde de bal immers hoog en hard weg van eigen helft en zag – waarschijnlijk tot zijn eigen verbazing – dat hij zo Dessers in stelling bracht. De aanvaller kon op het doel af omdat Calvin Verdonk buitenspel ophief. Net zoals Aitor eerder bleef ook de Heracles-spits koel voor het doel: 1-1. En ook hij tekende voor zijn vierde treffer in de Eredivisie.

Kunststukje
In die korte fase voor rust kantelde het duel volledig want in de blessuretijd werd het óók nog 1-2. Tot afgrijzen van het thuispubliek en tot vreugde van het volle uitvak scoorde Mauro Júnior op schitterende wijze. Dat hij de bal kon aannemen was wellicht wat fortuinlijk, maar het snelle denkwerk en handelen daarna was dat zeker niet. Nog voordat de bal stuiterde volgde de voor de Braziliaanse Olympische ploeg geselecteerde PSV-huurling zijn aanname op met een fraaie volley. Direct na dat kunststukje was het rust.

In de tweede helft bleef de Twentse derby vermakelijk en vol strijd. Van goed voetbal en kansen was evenwel weinig sprake meer. De eerste grote mogelijkheid kwam pas een kwartier voor tijd en was voor Dessers, die het duel in het slot kon gooien. Oog in oog met doelman Joël Drommel verslikte hij zich volledig in zijn eigen actie, waardoor het nog even spannend bleef. Mauro Júnior leek de derby vervolgens wel van het laatste beetje spanning te ontdoen. Hij kopte raak op aangeven van Czyborra en had zodoende een flink aandeel in de eerste Eredivisie-nederlaag van dit seizoen voor Twente. De aansluitingstreffer van invaller Emil Berggreen (kopbal) zorgde immers nog wel voor een slotoffensief van een paar minuten en een penaltyclaim, maar verder dan 2-3 kwam de thuisploeg niet meer.

Door de derde opeenvolgende zege is Heracles Twente genaderd tot een punt. Bovendien was de zege voor de ploeg van trainer Frank Wormuth een zeldzame op bezoek bij Twente. Tien van de vorige elf ontmoetingen in Enschede gingen immers verloren. Overigens zal Wormuth mogelijk nog wel een hartig woordje spreken met Joey Konings, die na zijn wissel in woord en gebaar liet blijken totaal niet blij te zijn met die actie van de trainer. En daar was Wormuth dan weer niet van gediend, al zal de overwinning bij de rivaal de ergernis daarover - in ieder geval voor een flink deel - wegnemen.