Promes grijpt kans met beide handen en zorgt voor puzzel Ten Hag

Reacties

Quincy Promes was in het restant van speelronde 4 de grote uitblinker. De deze zomer van Sevilla overgekomen aanvaller was de drijvende kracht achter de vijf goals die Ajax in de tweede helft tegen Fortuna Sittard maakte.

Promes grijpt kans met beide handen en zorgt voor puzzel Ten Hag

Over je kans grijpen gesproken. Promes werd in de afgelopen transferwindow voor veel geld binnengehaald door Ajax, dat daarmee vooruit leken te lopen op een zomers vertrek van Hakim Ziyech, David Neres en/of Donny van de Beek. Tot de verbazing van velen maakte geen van dit drietal echter een transfer. Ziyech en Neres tekenden zelfs nieuwe contracten in Amsterdam.

Promes was in de eerste weken van het seizoen reserve en wist dat hij geduldig moest zijn. 'Ik denk dat ik ben gehaald voor de basis, maar we hebben te maken met concurrentie', zei de aanvaller na zijn invalbeurt tegen FC Emmen in augustus (5-0 zege) voor de camera van Voetbal International. 'De jongens die op mijn positie staan hebben het vorig seizoen gewoon uitstekend gedaan. Wat ik moet doen is vechten voor mijn plek en daar ben ik keihard mee bezig.'

De kans kwam toen Van de Beek een spierblessure opliep en Promes in het elftal verscheen. Als aanvallende middenvelder bewees de Oranje-international zijn kwaliteiten en zijn waarde. Hij scoorde tegen Sparta Rotterdam, maakte de belangrijke openingstreffer tegen Lille en zette Ajax zondag ook op voorsprong in de topper tegen PSV. Woensdag was Fortuna Sittard het volgende slachtoffer van Promes, die na een doelpuntloze eerste helft in het tweede bedrijf een hattrick op zijn naam schreef.

Promes begon tegen Fortuna als linksbuiten, omdat Van de Beek hersteld is van zijn blessure en terugkeerde in de basiself. Een fitte Van de Beek lijkt zeker van een basisplaats bij Ajax. Hetzelfde geldt voor Hakim Ziyech, hetzelfde geldt voor Dusan Tadic. Neres verkeert momenteel weliswaar niet in zijn beste vorm, maar heeft in het afgelopen seizoen wel heel wat krediet opgebouwd. Klaas Jan Huntelaar blijft ook gretig als een jonge hond en de zomeraanwinsten Lisandro Martínez en Edson Álvarez vormen samen een prima blok voor de defensie.

Nu heeft Ten Hag ook nog een veelscorende Promes waar hij eigenlijk niet omheen kan voor zijn middenveld of zijn aanval. Het is te hopen dat de coach van Ajax van puzzelen houdt.

TOPVIJF VAN SPEELRONDE 4

Als we kijken naar de cijfers van de duels die oorspronkelijk tot deze speelronde behoorden, mag Quincy Promes zich ook Speler van de Week noemen. Eind augustus was Mats Köhlert immers de enige die een 8 scoorde en de Willem II-aanvaller legde het bij het finale oordeel af tegen de Ajacied.

# Speler Club Cijfer
1 Quincy Promes Ajax 8,00
2 Mats Köhlert Willem II 8,00
3 Calvin Stengs AZ 7,50
4 Bryan Smeets Sparta Rotterdam 7,50
5 Daley Blind Ajax 7,50

Algemeen klassement

Mohamed Ihattaren is de nieuwe koploper van het algemeen klassement. Het toptalent van PSV had tot deze speelronde te weinig wedstrijden gespeeld om hiervoor in aanmerking te komen, maar de spelmaker komt met stip op één. De door PSV aan Heracles Almelo verhuurde Mauro Júnior staat tweede, terwijl Dusan Tadic het podium completeert.

# Speler Club Gemiddelde
1 Mohamed Ihattaren PSV 7,10
2 Mauro Júnior Heracles Almelo 6,93
3 Dusan Tadic Ajax 6,86
Mitchell van Bergen SC Heerenveen 6,86
5 Lisandro Martínez Ajax 6,83
6 Nicolás Tagliafico Ajax 6,71
7 Timo Baumgartl PSV 6,70
8 Quincy Promes Ajax 6,67
Fredrik Midtsjø AZ 6,67
10 Calvin Stengs AZ 6,64
Donyell Malen PSV 6,64
Bryan Smeets Sparta Rotterdam 6,64
13 Ragnar Ache Sparta Rotterdam 6,58
14 Daley Blind Ajax 6,57
Gustavo Hamer PEC Zwolle 6,57
Gyrano Kerk FC Utrecht 6,57
17 Hakim Ziyech Ajax 6,50
Sergiño Dest Ajax 6,50
Myron Boadu AZ 6,50
Ajdin Hrustic FC Groningen 6,50
Owen Wijndal AZ 6,50
Adil Auassar Sparta Rotterdam 6,50
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.