Promes neemt Ajax bij de hand na povere eerste helft

Ajax is de inhaalwedstrijd van woensdagavond tegen Fortuna Sittard schadevrij doorgekomen. De Limburgers bogen na rust het hoofd na een doelpuntloze eerste helft. Quincy Promes was met drie treffers de grote man bij Ajax.

Ajax
Ajax
5 - 0
Fortuna Sittard

Tot het duel van woensdag had Ajax dit kalenderjaar liefst 79 Eredivisie-doelpunten geproduceerd, verreweg het meeste van alle teams. Fortuna Sittard was met 66 tegentreffers de club met de slechtste verdedigende statistieken. De toeschouwers in de Johan Cruijff Arena die rekenden op een doelpuntenfestival kwamen lange tijd bedrogen uit.

De Limburgers timmerden de boel achterin dicht en Ajax had verrassend veel moeite om openingen en mogelijkheden te creëren. Zo'n kans ontstond wel in de vijftiende minuut: Dusan Tadic kopte over op aangeven van David Neres. De Serviër probeerde woensdag de eerste speler sinds Johan Cruijff te worden die in dertien achtereenvolgende Eredivisie-thuiswedstrijden trefzeker is. Als Ajax er eens doorheen kwam, was Alexei Koselev een grote sta-in-de-weg. De Moldavische doelman redde tot drie keer toe knap op een inzet van Promes.

Fortuna Sittard, waar assistent-trainer Kevin Hofland ontbrak omdat hij woensdag in Glasgow bij de uitvaart van Fernando Ricksen was, liet zich zeker niet onbetuigd en kreeg na dik 35 minuten zelfs een levensgrote kans. Andre Onana timede verkeerde na een lange bal, waardoor Bassala Sambou de keeper kon omspelen. Daley Blind had het gevaar al vroeg gesignaleerd en bracht voor de lijn redding op de inzet van de aanvaller. Met een vlammend schot zorgde ook Felix Passlack voor dreiging namens de bezoekers.

Erik ten Hag greep halverwege in door Klaas Jan Huntelaar te brengen voor Edson Álvarez. De oefenmeester had Hakim Ziyech overigens buiten zijn selectie gelaten wegens hamstringklachten en liet Razvan Marin en Donny van de Beek starten. Lisandro Martínez moest genoegen nemen met een rol op de bank.

Na de onderbreking stelde Ajax snel orde op zaken. Promes, die in de eerste helft zijn vizier niet op scherp had staan, verschalkte in de vijftigste minuut Koselev op aangeven van Tadic. De ex-speler van onder meer Spartak Moskou en Sevilla was onlangs ook al trefzeker tegen Lille en PSV. Drie minuten na de 1-0 nam Neres de felicitaties in ontvangst na een curieus doelpunt. Grégoire Amiot bracht eerst nog redding op de lijn, maar via kopballen van Promes en Huntelaar belandde de bal bij de Braziliaan, die het laatste tikje gaf.

Hoewel Ajax zeker niet in de hoogste versnelling speelde, werd het via Promes 3-0. De Oranje-international verzilverde een rebound nadat Koselev een schot van Marin nog had gekeerd. Door een knullig eigen doelpunt van Cian Harries liep Ajax verder uit en Promes completeerde in de 83ste minuut zijn hattrick door van dichtbij toe te slaan. Bij de thuisploeg maakte Perr Schuurs overigens als invaller zijn opwachting tegen zijn oude club.

Zo komt Ajax, net als PSV, op zeventien punten. Op basis van een beter doelsaldo gaan de Amsterdammers aan de leiding. Fortuna Sittard bezet met twee punten de zeventiende plaats. Zaterdag fungeert Ajax als gastheer van FC Groningen en op dezelfde avond speelt Fortuna Sittard een thuisduel met Sparta Rotterdam.