Marokko moet op Fontaine-koers liggende Ronaldo in bedwang houden

Reacties

In de rubriek Vandaag in Rusland blikken we elke dag vooruit op de WK-gebeurtenissen van die dag. Woensdag staat Marokko tegen Portugal voor de zware taak om Cristiano Ronaldo in bedwang te houden. In dezelfde groep stuit Iran, de koploper na de eerste speelronde, op Spanje. Tussen deze duels door aast Saoedi-Arabië in het duel met Uruguay op eerherstel.

Marokko moet op Fontaine-koers liggende Ronaldo in bedwang houden

Wedstrijden woensdag 20 juni:
14.00 uur: Portugal - Marokko (Moskou, Luzhniki)
Groep B
Scheidsrechter: Mark Geiger (Verenigde Staten)

17.00 uur: Uruguay - Saoedi-Arabië (Rostov)
Groep A
Scheidsrechter: Clément Turpin (Frankrijk)

20.00 uur: Iran - Spanje (Kazan)
Groep B
Scheidsrechter: Andrés Cunha (Uruguay)

De stand in Groep A:

De stand in Groep B:

PORTUGAL - MAROKKO

• Als Marokko verliest, is het in alle scenario's uitgeschakeld. De Leeuwen van de Atlas zetten het toernooi vrijdag in met een 0-1 nederlaag tegen Iran. Portugal speelde spectaculair met 3-3 gelijk tegen Spanje.
• Cristiano Ronaldo liet in dat duel een (valse) hattrick aantekenen. De Portugees ligt zo precies op het schema van Just Fontaine, die op weg naar zijn WK-record (dertien goals op één eindronde, die van 1958) in zijn eerste duel eveneens drie treffers maakte.
Marokko en Portugal troffen elkaar eenmaal eerder. Op het WK 1986 triomfeerden de Afrikanen in de groepsfase met 3-1. Marokko haalde destijds de achtste finale, waarin West-Duitsland met 0-1 te sterk bleek.
Tegen Iran had Marokko liefst 68 procent balbezit, het hoogste percentage voor een verliezend WK-team sinds Spanje in 2010 tegen Zwitserland (1-0 nederlaag en 73 procent balbezit).

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

URUGUAY - SAOEDI-ARABIË

• Uruguay zette vrijdag zeer moeizaam Egypte opzij. De tweevoudige wereldkampioen sloeg in de slotfase toe dankzij een goal van verdediger José Giménez. Voor Saoedi-Arabië liep het duel met Rusland uit op een debacle; het team van Juan Antonio Pizzi werd met 5-0 afgedroogd.
• Dit wordt de derde ontmoeting tussen Uruguay en Saoedi-Arabië en de eerste in WK-verband. De ploeg uit Azië speelde in vriendschappelijk verband eenmaal gelijk en won één keer van de Zuid-Amerikanen.
• Saoedi-Arabië is bezig aan een beroerde WK-serie: het verloor negen van zijn laatste elf duels op het hoogste podium. De laatste zege dateert uit 1994, de 1-0 tegen België.
• Daarentegen verloor Uruguay slechts één van zijn laatste negen groepswedstrijden op een WK-eindronde, tegen Costa Rica in 2014.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

IRAN - SPANJE

• Beide teams troffen elkaar nooit eerder op het WK. Sterker nog: Iran en Spanje speelden nog nooit tegen elkaar.
• Iran aast op een primeur: nog nooit zette het land twee WK-duels achter elkaar in winst om. De Aziaten realiseerden überhaupt maar twee zeges op het hoogste podium, waaronder de 0-1 tegen Marokko op dit toernooi.
• Daarentegen won Iran op het WK nimmer van een Europees land. De zes eerdere ontmoetingen mondden uit in vijf nederlagen en één gelijkspel.
Spanje won voor de derde achtereenvolgende keer niet zijn eerste duel op een WK. In 2010 werd verloren van Zwitserland, in 2014 haalde Oranje uit tegen La Selección en tijdens dit toernooi werd met 3-3 gelijkgespeeld tegen Portugal.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Wat gebeurt er vandaag nog meer in Rusland?

• In de aanloop naar het cruciale duel met Denemarken van donderdagmiddag geeft bondscoach Bert van Marwijk van Australië een persconferentie.
• Ook bondscoach Jorge Sampaoli van Argentinië staat woensdag de pers te woord voorafgaand aan de wedstrijd tegen Kroatië van donderdag. Zal de keuzeheer ingaan op mogelijke mutaties na de teleurstellende 1-1 tegen IJsland?
• Voormalig FIFA-preses Sepp Blatter is volgens verschillende persbureaus aanwezig bij het duel tussen Portugal en Marokko. De 82-jarige Zwitser zal rond de wedstrijd ongetwijfeld zijn mening geven over enkele prangende zaken, want mediaschuw is de geschorste bestuurder nooit geweest.

Getal van de dag

2
Diego Costa trof liefst tweemaal doel tegen Portugal. Na Roberto López Ufarte in 1982 werd de aanvaller van Atlético Madrid de tweede niet in Spanje geboren speler die namens La Selección scoorde op het WK. Costa werd geboren in Brazilië, López Ufarte in Marokko.

Vandaag in het WK-verleden

Op 20 juni 1994 speelde Oranje zijn eerste wedstrijd op het WK in de Verenigde Staten. De formatie van Dick Advocaat kroop tegen Saoedi-Arabië door het oog van de naald in Washington. Vlak voor tijd zorgde Gaston Taument voor de beslissende 2-1. Oranje zou tot de kwartfinale reiken.

Jan Wouters probeert Fahad Al-Bishi de bal te ontfutselen.
Jan Wouters probeert Fahad Al-Bishi de bal te ontfutselen.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.