Late eigen goal leidt tot WK-deceptie Marokko

Iran heeft vrijdag in Groep B van het WK in extremis Marokko verslagen: 0-1. Marokko kreeg onder anderen via Hakim Ziyech kansen op een doelpunt, maar uiteindelijk eindigde de wedstrijd in een enorme teleurstelling voor de ploeg van bondscoach Hervé Renard.

Marokko startte met onder anderen Ziyech, Nordin Amrabat en Karim El Ahmadi in de basis flitsend aan de wedstrijd tegen Iran, waar Alireza Jahanbakhsh startte. De ploeg kreeg dankzij Ziyech meteen een kans en ook Ayoub El Kaabi waagde een poging. Younes Belhanda kopte ook nog een voorzet van Amrabat net naast het doel.

De grootste kans van de eerste helft volgde daarna uit een scrimmagesituatie. Keeper Alireza Beiranvand bracht redding, een schot werd geblokt en uiteindelijk eindigde een poging van Medhi Benatia in de handen van de doelman, waardoor het gevaar was geweken.

Iran verdedigde tot dat moment vooral en kwam weinig aan voetballen toe, maar naarmate de eerste helft vorderde lukte dat meer. Dat leverde vlak voor rust een grote kans op via Azmoun die in een counter stuitte op keeper Munir. De sluitpost had ook een antwoord op de rebound van Jahanbakhsh.

In de tweede helft viel er een stuk minder te beleven. Beide teams creëerden nauwelijks kansen en het duel speelde zich vooral op het middenveld af, wat de amusementswaarde geen goed deed. Een tegenvaller voor Marokko was het uitvallen van Nordin Amrabat, die geblesseerd raakte na een rush over de flank. Broer Sofyan verving hem en debuteerde daarmee op het WK.

Het aantal kansen na rust was op één hand te tellen, al kreeg Ziyech met nog tien minuten op de klok een grote mogelijkheid na een goede aanval van Marokko. De middenvelder vuurde net buiten het strafschopgebied op doel, maar keeper Beiranvand bokste de bal uit zijn doel. Vervolgens kreeg Iran een tegenvaller te verwerken toen Jahanbakhsh naar de grond ging en er per brancard af moest. Saman Ghoddos kwam voor de AZ-aanvaller in de ploeg.

Zo leken beide ploegen met een punt aan het WK te beginnen, maar net als Uruguay enkele uren eerder sleepte Iran er alsnog een zege uit. Met dank aan Aziz Bouhaddouz. De Marokkaanse aanvaller kopte in de extra tijd een vrije trap in zijn eigen doel, waardoor Iran er met de overwinning vandoor ging.

Marokko vervolgt het WK woensdag met een wedstrijd tegen Portugal, terwijl Iran die dag tegen Spanje speelt.