De gouden tip van John van 't Schip

Reacties

VI-verslaggever Martijn Krabbendam is aanwezig in Rusland. Tijdens het WK volgt hij onder meer het Australië van bondscoach Bert van Marwijk op de voet. Geregeld komt hij met updates vanuit het kamp van The Socceroos.

De gouden tip van John van 't Schip

In maart 2016 stuurde John van ‘t Schip een appje naar een van de scouts van Ajax. De inhoud moet zoiets zijn geweest als dit: Hou de ontwikkeling van Daniel Arzani, zeventien jaar, goed in de gaten. Veelbelovende speler. Eerder had de huidige trainer van PEC Zwolle ook Aaron Mooy al getipt in Amsterdam, als een technisch vaardige middenvelder, tactisch sterk, eentje die vrijwel nooit balverlies lijdt. Toen bleef het stil. Ajax pikte nog wel een andere Australische speler op, Sebastian Pasquali, maar liet Azrani en Mooy met rust. Oké, dan niet, moet John van 't Schip hebben gedacht.

Nu, twee jaar later, maken Mooy en Arzani (foto boven) deel uit van het Australische nationale team tijdens het WK in Rusland. De eerste maakte zaterdag indruk door op het middenveld een duel uit te vechten met N'Golo Kanté (Chelsea) voor de titel Man of the Match, die overigens om onduidelijke redenen naar Antoine Griezmann ging. Daniel Arzani viel in en werd daarmee de jongste speler van dit WK. Zijn ster stijgt sowieso snel. Nog geen half jaar geleden debuteerde hij namens Melbourne City in de Australische A-League, maar de in Iran geboren aanvaller heeft iets dat veel Australische spelers missen: techniek en scorend vermogen. Bondscoach Bert van Marwijk haalde hem hoogst persoonlijk bij de nationale ploeg. Zijn credo: goed genoeg is oud genoeg.

Aaron Mooy is een betere voetballer dan spreker, hij laat het liever zien op het veld. Arzani heeft veel minder moeite met het licht van de schijnwerpers. In het kamp van de Socceroos spraken ze afgelopen dagen met de media. Mooy was stil en in zichzelf gekeerd, boring mopperden de Australische journalisten, maar Arzani vertelde uitgebreid over zijn achtergrond in Iran, waar hij leerde voetballen op straat en zo zijn karakter vormde. Hij sprak enthousiast over hoe Australië de familie een beter leven gaf en de trots die hij voelt nu hij de eer van zijn nieuwe land mag verdedigen. Kijk, daar konden de sports writers wel wat mee.

De Australische middenvelder Aaron Mooy in duel met de Franse spelmaker Nabil Fekir.
De Australische middenvelder Aaron Mooy in duel met de Franse spelmaker Nabil Fekir.


Wat opviel was dat Arzani later, tijdens de training, speelde met dezelfde flair. Hij liet zich gelden als de meest technische en creatieve speler van alle Aussies. In de kleine ruimte is hij ongrijpbaar en als het aan hem zelf ligt, begint hij morgen (woensdag) tegen Denemarken in de basis. In Nederland noemen ze dat zelfvertrouwen, in Australië cockiness, arrogantie, maar Bert van Marwijk houdt er wel van. 'Ja', lacht de bondscoach van Australië, 'hij is wel een mannetje, hoor. Niet voor niets houden de oudere spelers hem kort. Ze noemen hem Kid.'

De kans dat Mooy ooit nog in Nederland komt voetballen, lijkt klein. Hij is intussen een vaste kracht op het middenveld van Huddersfield Town, de club die hem huurde en later overnam van City. Maar Daniel Arzani kan komend seizoen nog wel een sensatie worden in de Eredivisie. Zijn contract bij Melbourne City loopt nog maar een jaar door. Voor minder dan twee miljoen euro is hij op te halen.

PSV
John van 't Schip is te laat, hij probeerde het verschillende keren, maar met zijn status als international is Arzani voor PEC Zwolle onhaalbaar. Zijn troost is dat hij het goed had gezien, twee jaar geleden, al schiet hij er niks meer op. Niet PEC, maar AZ schijnt nu in de race te zijn om Arzani, samen met een topclub uit Zwitserland en wat Italiaanse teams. Met de miljoenen voor Alireza Jahanbakhsh zou AZ zaken kunnen doen, al valt ineens ook niet uit te sluiten dat de huidige bondscoach en zijn assistent straks bij hun nieuwe club PSV misschien wel werk zullen maken van de jonge Australische aanvaller. In ieder geval is Van Marwijk lovend over de kwaliteiten van Arzani. 'Hij is technisch vaardig, heeft een actie in huis en is met zijn wat gedrongen postuur ook nog sterk. Natuurlijk moet hij zich nog verder ontwikkelen en dat kan als hij elke dag op een hoger niveau zou trainen, zoals nu bij de nationale ploeg.'

Overigens hebben Bert van Marwijk en zijn Australië vanmiddag Kazan achter zich gelaten. De ploeg vloog naar Samara, drie kwartier verderop, waar morgen Denemarken de tegenstander is. Bij winst of een gelijkspel houden de Socceroos uitzicht op de achtste finales, bij verlies zijn ze zo goed als uitgeschakeld.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.