Weergaloze Ronaldo bezorgt Portugal met hattrick punt tegen Spanje

Portugal en Spanje hebben elkaar in hun eerste wedstrijd in Groep B van het WK in evenwicht gehouden: 3-3. Dankzij een fenomenaal optreden van Cristiano Ronaldo en het neusje voor de goal van Diego Costa werd het een spektakelstuk in Sotsji.

Voorafgaand aan het duel ging het vooral over de bewogen week die Spanje kende in aanloop naar het WK. Bondscoach Julen Lopetegui werd plots aangekondigd als nieuwe trainer van Real Madrid en kreeg vervolgens ontslag omdat hij de Spaanse bond pas laat iets had laten weten. Zodoende zat Fernando Hierro vrijdag tegen Portugal op de bank als zijn opvolger, terwijl Lopetegui een dag eerder al gepresenteerd werd in Madrid.

Voor Portugal een uitgelezen kans om Spanje te pakken. Daarvoor had de ploeg zich geen beter begin kunnen wensen, want al na vier minuten kregen de Portugezen een strafschop nadat Ronaldo naar de grond ging door een overtreding van Nacho. De sterspeler van Real Madrid benutte het buitenkansje feilloos: 1-0.

Zo kreeg Spanje al vroeg een flinke dreun te verwerken, maar de ploeg richtte zich op. Via David Silva, die de bal over het doel kopte, kreeg Spanje al een goede mogelijkheid en niet veel later was het wel raak. Diego Costa ontving de bal en kapte zijn tegenstanders meerdere keren uit, om vervolgens in de linkerhoek raak te schieten: 1-1. De videoscheidsrechter bekeek de actie van Diego Costa nog wel omdat Pepe na een duel naar de grond ging, maar de treffer werd toegekend.

Vervolgens had Spanje een goede fase. Isco raakte de lat met een schot en Andrés Iniesta werkte de bal net naast op aangeven van Jordi Alba. De missers kwamen Spanje duur te staan, want vlak voor rust sloeg Ronaldo weer toe. De Portugese vedette nam de bal aan en waagde een poging, die door een blunder van doelman David de Gea in het doel rolde. De keeper wilde de bal vangen, maar liet de bal juist los.

Zo ging Portugal met een voorsprong de rust in, maar in de tweede helft draaide Spanje het in dertien minuten volledig om. Eerst zorgde Diego Costa voor zijn tweede treffer. Uit een vrije trap van Silva legde Sergio Busquets de bal met zijn hoofd panklaar voor op de spits, die koppend trefzeker was. Nog geen vijf minuten later nam Spanje voor het eerst de leiding door een geweldig schot van Nacho, die net buiten het strafschopgebied uithaalde, scoorde en daarmee het veroorzaken van de strafschop in het begin van de wedstrijd goedmaakte: 2-3.

Na de derde Spaanse treffer nam de spanning in de wedstrijd een beetje af en creëerden beide ploegen minder kansen, maar er zou nog een kunststukje van Ronaldo volgen. Terwijl sommige Portugezen de hoop misschien al hadden opgegeven, zorgde de sterspeler met een sublieme vrije trap op zo'n achttien meter van het doel alsnog voor de gelijkmaker. De bal vloog net over de muur en De Gea stond aan de grond genageld. Zo bezorgde Ronaldo Portugal eigenhandig een punt.

Spanje gaat woensdag verder met een wedstrijd tegen Iran en Portugal speelt die dag tegen Marokko. Iran gaat na één wedstrijd verrassend aan kop. Het land won vrijdag van Marokko (0-1).