Onverwachte redder in nood voor Uruguay na missers Suárez en Cavani

Uruguay is in Groep A van het WK begonnen met een zwaarbevochten zege op Egypte: 0-1. Sterspelers Luis Suárez en Edinson Cavani kregen de bal niet in het doel en zagen verdediger José Giménez zich in de absolute slotfase tot matchwinner kronen.

Scheidsrechter Björn Kuipers had de leiding over de tweede groepswedstrijd van het WK. Egypte trad aan zonder sterspeler Mohamed Salah, die nog niet voldoende hersteld was van een schouderblessure. Hij zat wel op de bank, maar viel niet in. Aan Uruguayaanse zijde speelde Suárez zijn eerste WK-duel sinds het bijtincident met Italiaan Giorgio Chiellini. Ploeggenoot Cavani zorgde voor het eerste gevaar van de wedstrijd waar keeper El-Shenawy redding op bracht.

Mohamed Salah op de bank bij Egypte.

Hoewel de Egyptenaren de overhand leken te hebben, was vooral Uruguay dreigend. Zo schoot Suárez net naast het doel en haalde Aly Gaba een poging van Cavani van de lijn. De grootste kans van de eerste helft volgde via Suárez, die bij een corner bij de tweede paal de bal leek binnen te werken, maar zijn inzet ging in het zijnet. Daarmee fopte hij wel een deel van het publiek, dat dacht dat de bal erin zat. Zodoende gingen beide ploegen bij 0-0 rusten.

Na rust was Uruguay duidelijk de betere partij, maar het lukte de ploeg niet om de bal in het doel te krijgen. Vooral Suárez miste scherpte. Vlak na rust werd de aanvaller van Barcelona door Cavani bediend, maar stuitte hij op El-Shenawy. Later was de doelman weer een sta-in-de-weg, maar dat kwam meer door Suárez die veel te lang wachtte met schieten. Hij wilde langs de keeper om vervolgens in een leeg doel te scoren, maar doordat hij dat deed, kon El-Shenawy de bal oppikken.

Egypte maakte in de tweede helft vooral voorin maar weinig indruk. De enige kans was voor Ahmed Fathy, die keeper Fernando Muslera testte met een schot van afstand. Aan de andere kant hield El-Shenawy zijn ploeg juist op de been. Met nog acht minuten op de klok gunde Suárez Cavani een schietkans door de bal naar hem te koppen. De Paris Saint-Germain-aanvaller haalde meteen uit, maar dankzij een fraaie reflex van de Egyptische doelman bleef het 0-0.

De keeper kreeg in de slotfase nog hulp van de paal, die voorkwam dat een vrije trap van Cavani binnenviel. Toch moest El-Shenawy alsnog vissen. Niet Suárez, niet Cavani, maar verdediger Giménez zorgde voor de bevrijdende treffer voor Uruguay. Bij een vrije trap van Carlos Sánchez kopte hij raak en liet hij uitblinker El-Shenawy kansloos: 0-1.

Uruguay speelt aanstaande woensdag de tweede groepswedstrijd tegen Saoedi-Arabië, terwijl Egypte het dinsdag al opneemt tegen gastland Rusland.

Verslaggever Chris Tempelman over de wedstrijd van Björn Kuipers.