Manchester City overklast ook het Arsenal van Emery

Reacties

Arsenal is in zijn eerste wedstrijd onder Unai Emery volledig kansloos gebleken tegen Manchester City. Raheem Sterling en Bernardo Silva maakten in de eerste speelronde het verschil voor de titelverdediger in de Premier League.

Manchester City overklast ook het Arsenal van Emery
Arsenal
Arsenal
0 - 2
Manchester City
Manchester City

Het After Wenger-tijdperk begon zondagmiddag dan echt in het Emirates Stadium. Na 22 jaar met de Fransman aan het roer stond zijn opvolger Emery tegen Manchester City voor het eerst langs de lijn bij een Premier League-wedstrijd. De Spanjaard liet aankopen Sokratis Papastathopoulous en Mattéo Guendouzi direct starten in een basisformatie waarbij Pierre-Emerick Aubameyang als spits ondersteund werd door het trio Mesut Özil, Aaron Ramsey en Henrikh Mkhitaryan. Althans, het was de bedoeling de spits te ondersteunen. In de praktijk kwam Arsenal in de eerste helft amper aan aanvallen toe en had Aubameyang lange tijd niet meer dan een figurantenrol.

City gaf de al vrij indrukwekkende prestatie van vorige week tegen Chelsea (0-2 zege bij strijd om Community Shield) in Noord-Londen een passend vervolg. De bezoekers domineerden en deden de Arsenal-verdedigers zo nu en dan wanhopen. Al in veertiende minuut keek de thuisploeg tegen een achterstand aan. Sterling kwam dribbelend vanaf links naar binnen en bij The Gunners was niemand in staat om de buitenspeler af te stoppen of zijn schot te blokken. Ook Petr Cech lukte dat laatste niet, waardoor een van de uitblinkers van vorig seizoen bij zijn eerste wedstrijd in het nieuwe voetbaljaar al razendsnel zijn eerste goal te pakken had.

The Citizens stoomden door. Sergio Agüero leek op weg Arsenal nog meer pijn te doen toen hij vlak buiten het strafschopgebied werd neergelegd door Sokratis. Riyad Mahrez nam de vrije trap en Petr Cech, die de voorkeur kreeg boven aanwinst Bernd Leno, kon de bal nog net keren. In de rebound redde de Tsjech bovendien heldhaftig op een poging van Aymeric Laporte. Het was vooral een kwestie van tegenhouden voor de Londenaren, waar Cech nog voor een angstig moment zorgde door de bal bijna in eigen doel te schieten bij een poging verzorgd op te bouwen.

Onder anderen Mahrez was vervolgens nog enorm dreigend en Arsenal mocht van geluk spreken dat de Algerijn naast schoot na een kenmerkende actie vanaf de rechterflank. De rechtsbuiten kreeg door het geblesseerd uitvallen van Ainsley Maitland-Niles nog wel te maken met een andere directe tegenstander. Stephan Lichtsteiner maakte zijn debuut als invaller voor de onfortuinlijke jongeling.

Unai Emery tijdens zijn eerste officiële wedstrijd als Arsenal-manager.
Unai Emery tijdens zijn eerste officiële wedstrijd als Arsenal-manager.

Arsenal kende wel een opleving, mede ingegeven door Emery. De voormalige trainer van Paris Saint-Germain bracht kort na rust een extra aanvaller binnen de lijnen: Alexandre Lacazette voor Aaron Ramsey. De Fransman zorgde vrijwel direct na zijn invalbeurt voor het gevaarlijkste moment. Hij schoot vanaf vlak buiten het strafschopgebied maar net naast het doel van de al geklopte Ederson. Het zorgde voor hoop bij de Arsenal-aanhang, maar City nam de spanning al snel weer weg.

Bij een counter na een blunder van Guendouzi liet Agüero nog na de wedstrijd in het slot te gooien. De Argentijn ging voor eigen succes door zelf te schieten in plaats van breed te leggen op de meegelopen Kevin De Bruyne. Cech stopte de poging van Agüero, die een uitbrander kreeg van de ingevallen Belg. Het bleek uitstel van executie voor Arsenal. Uit een voorzet van Benjamin Mendy knalde Bernardo Silva in de 64ste minuut de 0-2 binnen.

Arsenal probeerde vervolgens nog wel terug te komen in de wedstrijd, maar City wankelde geen moment. Een wegens buitenspel afgekeurde goal van Aubameyang was het meest noemenswaardige moment voor de thuisploeg. Arsenal weet na de eerste competitiewedstrijd tegen de kampioen in ieder geval waar het staat onder de nieuwe manager. Volgende week wacht voor Emery al een volgende topper met Chelsea-uit. Manchester City neemt het volgend weekend in eigen huis op tegen Huddersfield Town.

Lees op VI PRO een uitgebreide tactische analyse over het eerste duel van de Engelse titelverdediger.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.