Man United bejubelt Nederlandse topspitsen op 'Ruud en Robin-dag'

Reacties

Manchester United geeft op de officiële website van de club uitgebreid aandacht aan twee Nederlandse oud-topspitsen van de club. Ruud van Nistelrooy en Robin van Persie maakten gezamenlijk 208 doelpunten voor de Engelse recordkampioen en worden deze woensdag uitgebreid in het zonnetje gezet. Ook krijgen de fans de vraag: wie was er beter?

Man United bejubelt Nederlandse topspitsen op 'Ruud en Robin-dag'
© Pro Shots

Van Nistelrooy en Van Persie waren allebei aankopen van Sir Alex Ferguson, die in zijn tijd als manager weleens eenvoudigere deals had afgerond. Bij Van Nistelrooy kwamen de moeilijkheden door knieproblemen. De aanvaller zou eigenlijk al in 2000 naar United vertrekken, maar hij doorstond niet alle tests tijdens de medische keuring. Van Nistelrooy keerde terug naar Eindhoven en tijdens een training sloeg het noodlot toe. De spits scheurde zijn rechterkruisband af en moest maandenlang revalideren.

© Pro Shots

United liet Van Nistelrooy niet vallen en haalde de goaltjesdief een jaar later, toen hij weer helemaal fit was, alsnog in huis. 'Het was een zware blessure, maar niet loopbaanbedreigend', legde Ferguson uit. 'We moesten wachten tot het moment dat hij weer kon spelen en toen hij weer op het veld stond, besloot ik door te zetten. Ik dacht dat hij zich zou ontwikkelen tot iets wat we nog niet in huis hadden. Je kon de mogelijkheden van Ruud gewoon niet negeren, hoeveel spitsen je ook in de selectie had zitten.'

© Pro Shots

Van Persie ging elf jaar later naar United, in een heel andere situatie. Hij had zich al laten zien in de Premier League en was bij Arsenal al topscorer van de competitie geworden. Ook zijn transfer bracht moeilijkheden met zich mee. 'Arsène Wenger wilde hem logischerwijs niet verkopen aan United', blikte Ferguson terug in het clubmagazine. 'Het zal ook niet gemakkelijk zijn geweest voor Arsène om te accepteren dat Robin naar ons wilde komen.'

'Het duurde even, maar de speler wilde echt graag naar United. Ik denk dat dit beslissend is geweest', vervolgde Ferguson. 'Hij vertelde aan andere clubs dat hij alleen voor United wilde spelen. Daardoor werd het voor ons iets gemakkelijker, maar Arsène wilde nog steeds de hoofdprijs hebben en heeft daar hard voor gevochten.' United betaalde zo'n 32 miljoen euro voor Van Persie, die drie seizoenen bij United bleef. In zijn eerste seizoen won hij de landstitel. Van Nistelrooy speelde tussen 2001 en 2006 voor United en vierde in die tijd ook één kampioenschap.

Tot slot keren we nog even terug bij de poll waar we het in het intro van dit bericht over hadden. 'Jij bent de United-manager, speelt met één man voorin, en je hebt deze twee Nederlandse legendes om uit te kiezen. Wie laat je spelen?', is de vraag die gesteld wordt. Op het moment van schrijven heeft Van Nistelrooy 63 procent van de stemmen gekregen en Van Persie 37 procent.

Bekijk hier al onze video's
Meer Van Nistelrooij
Meer over Van Nistelrooij
Meer R. van Persie
Meer over R. van Persie
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.