Man City viert titelfeest in stijl met 82 procent balbezit en ruime zege

Manchester City heeft zondag in de eerste wedstrijd na het binnenhalen van de landstitel geen last gehad van Swansea City. De ploeg van Pep Guardiola maakte er een grote rondo van en won met 5-0. City noteerde over de hele wedstrijd liefst 82 procent balbezit en verstuurde meer dan 1000 passes.

Na de 1-3 overwinning van vorige week op Tottenham Hotspur hoopte men bij City dat de wedstrijd tegen Swansea de kampioenswedstrijd zou worden, maar door de verrassende 0-1 nederlaag van Manchester United tegen West Bromwich Albion pakte de voetbalmachine van Guardiola vorige week de titel zonder zelf in actie te komen. Zondag stond er zodoende niets meer op het spel voor The Citizens.

In een goedgevuld Etihad Stadium wilde City er nog wel een mooi titelfeest van maken. Dat lukte: degradatiekandidaat Swansea, met Mike van der Hoorn als enige Nederlandse inbreng, was simpelweg geen partij voor de landskampioen. City was vanaf het eerste fluitsignaal dominant en de openingstreffer van David Silva was fraai. Kevin De Bruyne vond in de twaalfde minuut met een geweldige pass Raheem Sterling, die op zijn beurt Silva bediende.

De fans van Manchester City konden al snel juichen.

Vijf minuten later verdubbelde Sterling zelf de marge. De aanvaller tikte een lage voorzet van Fabian Delph binnen en dus wist Swansea al na ruim een kwartier dat het een kansloze wedstrijd speelde. Voor Sterling betekende dit zijn achttiende competitietreffer van het Premier League-seizoen, terwijl hij voor Liverpool nooit vaker dan negen keer scoorde in een voetbaljaar. De aanvaller heeft in Manchester een geweldige ontwikkeling doorgemaakt.

Datzelfde geldt voor De Bruyne, die een kleine tien minuten na rust met een heerlijke pegel van afstand voor het mooiste doelpunt van de wedstrijd zorgde. De 4-0 kwam op naam van Bernardo Silva, die voor een leeg doel binnenschoot nadat Swansea-doelman Lukasz Fabianski een strafschop van Gabriel Jesus op de paal had getikt. Daarna begon Guardiola met wisselen. Zo kwam ook Benjamin Mendy in het veld: de linksback maakte zijn eerste speelminuten sinds 23 september, toen hij tegen Crystal Palace een zware knieblessure opliep.

Met Mendy binnen de lijnen kopte een duikende Jesus kort voor tijd alsnog raak en dus eindigde de wedstrijd die geen moment een echte wedstrijd was in 5-0. City komt met de 29ste overwinning van dit seizoen op negentig punten terecht en heeft nog vier competitieduels te gaan. De grens van honderd punten is dus haalbaar voor de ploeg van Guardiola. Swansea blijft vrezen voor degradatie, met slechts vier punten meer dan Southampton en Stoke City, die onder de degradatiestreep staan.