Man City laat horrorweek achter zich en zit in de wachtkamer

Na de mislukte kampioenswedstrijd tegen Manchester United en de pijnlijke uitschakeling in de Champions League heeft Manchester City zaterdag weer reden tot lachen gekregen. De koploper van de Premier League won met 1-3 van Tottenham Hotspur en zou zondag zonder zelf in actie te komen kampioen van Engeland kunnen worden.

Net als in de derby met United en de Champions League-nederlaag van afgelopen dinsdag tegen Liverpool speelde City een uitstekende eerste helft. De ploeg van Pep Guardiola liet ook op Wembley het bekende positiespel zien en de openingstreffer van Gabriel Jesus, na ruim twintig minuten, was dan ook verdiend. Tottenham-verdediger Davinson Sánchez kon de aanvaller van City bij een lange bal van achteruit niet bijhouden en zag Jesus beheerst binnenschieten.

Een paar minuten later was het weer raak en verdubbelden de bezoekers hun voorsprong. Scheidsrechter Jon Moss ging hier echter in de fout: de arbiter gaf City een penalty na een wilde tackle van Tottenham-doelman Hugo Lloris op de doorgebroken Raheem Sterling, terwijl deze overtreding net buiten het strafschopgebied werd gemaakt. Lloris had wel geluk dat hij niet van het veld werd gestuurd met een rode kaart, maar kon de perfect ingeschoten penalty van Ilkay Gündogan niet keren.

Ilkay Gündogan bewees opnieuw een penaltyspecialist te zijn.

Alles zag er goed uit voor City, dat de baas was op het veld. Kort voor rust werd het echter toch weer spannend: Christian Eriksen combineerde met Harry Kane en werkte met wat geluk de aansluitingstreffer binnen. City maakte hierna plotseling een onzekere indruk in verdedigend opzicht en Tottenham rook bloed. In het eerste kwartier in de tweede helft waren de rollen omgedraaid en zette Tottenham zijn tegenstander in de jacht op de gelijkmaker onder druk.

Serieuze kansen op de gelijkmaker kwamen er desondanks niet. City verdedigde goed en kreeg de regie over de wedstrijd langzaam maar zeker weer terug. Gabriel Jesus raakte bij een grote kans de bal verkeerd en Sterling was twee keer ongelukkig in de afronding, voordat de aanvaller bij zijn derde kans na rust alsnog trefzeker was. Na een goede redding van Lloris kon Sterling van dichtbij uit de rebound de 1-3 binnenrammen. Deze voorsprong bleek beslissend en kwam nooit meer in gevaar.

Door de overwinning op Wembley zou City zondag zonder te spelen kampioen van Engeland kunnen worden. Dan moet achtervolger Manchester United wel in eigen huis verliezen van hekkensluiter West Bromwich Albion; een scenario waar niet veel voetbalfans in Manchester rekening mee zullen houden. United speelt vervolgens ook nog midweeks tegen AFC Bournemouth. Als de ploeg van José Mourinho in deze duels geen fout maakt, kan City de titel volgende week zaterdag veiligstellen in de thuiswedstrijd tegen Swansea City.