Liverpool verpest CL-droom City en hoort weer bij grote jongens

Manchester City is er niet in geslaagd om zich te herstellen van de 3-0 nederlaag van vorige week bij Liverpool. Een razendsnelle openingstreffer gaf The Citizens dinsdagavond hoop, maar Liverpool hield hierna met pijn en moeite stand en trok de wedstrijd na rust zelfs naar zich toe: 1-2. City-coach Pep Guardiola werd halverwege het duel naar de tribune gestuurd.

De manager beleefde zo een dramatische avond, die nog wel zo goed begon voor City. Guardiola stuurde in de jacht op een magische comeback een enorm aanvallend ingestelde ploeg het veld in en al binnen twee minuten had City de vroege openingstreffer waar het op hoopte te pakken. Daarbij was er een negatieve hoofdrol voor Virgil van Dijk, die bij het uitverdedigen werd weggezet door Raheem Sterling en de bal inleverde. Tot afgrijzen van Van Dijk werd er niet gefloten voor een overtreding en Sterling bediende Gabriel Jesus: 1-0.

De 1-0 van Gabriel Jesus.

Wat volgde was een heerlijk voetbalgevecht, waarin City dominant was. De thuisploeg ging vol goede moed op zoek naar meer doelpunten en Liverpool, waar naast Van Dijk ook Georginio Wijnaldum een basisplaats had, kwam er in de eerste helft niet aan te pas. Toch bleven grote kansen lange tijd uit. Pas vijf minuten voor rust kwam City dicht bij een tweede goal, toen Bernardo Silva met een fantastisch schot met links de paal raakte. Even hierna werd een doelpunt van Leroy Sané afgekeurd vanwege vermeend buitenspel.

De afgekeurde goal van Leroy Sané.

Dit bleek een onjuiste beslissing te zijn. Na matig keeperswerk van Loris Karius ontving Sané de bal via het been van Liverpool-aanvoerder James Milner, en niet van Jesus, waardoor het doelpunt goedgekeurd had moeten worden. Liverpool kwam met de schrik vrij: Guardiola was woedend en stormde na het rustsignaal op de arbitrage af. De Spaanse scheidsrechter Antonio Mateu Lahoz was daar niet van gediend en hij verwees Guardiola voor de tweede helft naar de tribune.

Zonder Guardiola langs de lijn ging het tien minuten na rust mis voor City. Sadio Mané brak door en werd gestuit door doelman Ederson, die niet kon voorkomen dat Salah de bal hierna oppikte. De Egyptenaar bleef uiterst kalm en maakte met een stiftje het belangrijke uitdoelpunt voor Liverpool, wat betekende dat City in het restant nog vier keer moest scoren. Dat zat er eigenlijk geen moment in.

De 1-1 van Mohamed Salah: zijn 39ste doelpunt van dit seizoen.

Clubtopscorer Sergio Agüero viel nog in bij City, maar ook hij kon zijn ploeg niet aan een wonder helpen. Liverpool hield zonder al teveel moeite stand en wist de uitwedstrijd in het Etihad Stadium zelfs nog te winnen, toen Nicolás Otamendi een klein kwartier voor tijd blunderde bij het uitverdedigen. De mandekker leverde de bal in bij Roberto Firmino en hij schoof de 1-2 langs Ederson.

De 1-2 van Roberto Firmino.

Het paste wel in de avond van City dat de gelijkmaker van Ilkay Gündogan werd afgekeurd, omdat aangever Sané net buitenspel stond. De ploeg van Guardiola leed zodoende zijn derde nederlaag in een kleine week tijd en kan zich nu volledig gaan richten op het binnenhalen van het landskampioenschap. Liverpool zit voor het eerst in tien jaar weer bij de laatste vier in de Champions League.