Man City overtuigend door, Lincoln City stunt

Manchester City heeft zonder problemen ten koste van Crystal Palace de vijfde ronde van het FA Cup-toernooi bereikt. Het sprookje van Lincoln City kreeg een vervolg, terwijl Newcastle United een beroerde middag beleefde.

Crystal Palace - Manchester City 0-3
Vincent Kompany maakte na ruim twee maanden zijn rentree bij Manchester City. De Belgische verdediger bleef dit keer verschoond van nieuw blessureleed. Dat was niet het enige positieve voor de aanvoerder, want met City kende hij weinig problemen bij Crystal Palace.

Na ruim een half uur opende Raheem Sterling op aangeven van uitblinker Gabriel Jesus (foto) de score namens The Citizens, die verzuimden het karwei voortijdig af te maken. In de 71ste minuut kwam de genadeklap van Leroy Sané, die in blessuretijd navolging kreeg van Yaya Touré. Voor Crystal Palace was het de vijfde nederlaag in de zes duels onder Sam Allardyce.

Middlesbrough - Accrington Stanley 1-0
Marten de Roon zag als bankzitter hoe Middlesbrough zich ten koste van Accrington Stanley plaatste voor de vijfde ronde van het FA Cup-toernooi. Maar de club uit League Two bleef lang in het spoor van Boro, dat kansen onbenut liet. Stewart Downing werd met zijn treffer in de 69ste minuut de matchwinner in het Riverside Stadium.

Oxford United - Newcastle United 3-0
Zonder Nederlandse inbreng – Vurnon Anita is door een enkelblessure voorlopig uitgeschakeld – beleefde Newcastle United een vervelende middag bij Oxford United. De ploeg van manager Rafa Benítez zag zijn ploeg namelijk ten onder gaan tegen de middenmoter in League Two. Kane Hemmings deelde kort na rust de eerste tik uit aan het adres van The Magpies.

In de 67ste minuut volgde een volgende tegenvaller, toen Oxford-doelman Simon Eastwood een strafschop van Aleksandar Mitrovic stopte. Elf minuten voor het einde kwam de genadeklap van Curtis Nelson, die met het hoofd de 2-0 op het scorebord bracht. Toni Martinez zorgde voor meer pijn bij Newcastle.

Lincoln City - Brighton & Hove Albion 3-1
Het FA Cup-sprookje van Lincoln City heeft een vervolg gekregen. De club uit Conference National was dit keer te sterk voor Brighton & Hove Albion. De koploper in het Championship kwam via Richard Towell halverwege de eerste helft nog wel op voorsprong. Maar na rust kwam het antwoord. Dat gebeurde pas nadat Brighton-keeper Niki Mäenpää geblesseerd het veld had moeten verlaten. Zijn vervanger Casper Ankergren was niet in staat de strafschop van Alan Power te stoppen en werd in de 62ste minuut ook geklopt door een inzet van zijn teamgenoot Fikayo Tomori. Theo Robinson maakte het af voor Lincoln City.