Man City net op tijd wakker tegen dappere dwerg Cheltenham

Manchester City heeft een bekerblamage in de FA Cup tegen Cheltenham Town voorkomen. The Citizens keken tien minuten voor tijd nog tegen een achterstand aan tegen de League Two-club, maar dankzij drie treffers in de slotfase werd er alsnog gewonnen.

Cheltenham Town
1 - 3
Manchester City

Al voor de aftrap was duidelijk dat het affiche alles in zich had om een heerlijke FA Cup-kraker te worden. Cheltenham, nummer zeven van de League Two, had het genoegen de Manchester City-sterren te ontvangen op Whaddon Road. Het zou een onvergetelijke ervaring moeten worden, maar door het coronavirus konden fans helaas geen getuige zijn van mogelijke geschiedschrijving. Gelukkig zorgde een initiatief van supporters van beide clubs ervoor dat de kassa alsnog flink rinkelde op de burelen van de thuisploeg.

Mee- of tegenvaller (het is maar hoe je het bekijkt) voor Cheltenham was dat Pep Guardiola zijn elftal op flink wat plaatsen had gewijzigd ten opzichte van het Premier League-duel met Aston Villa. Alleen Phil Foden behield zijn basisplaats, terwijl Aymeric Laporte wedstrijdritme mocht opdoen na lang blessureleed. Het leek de mannen van Guardiola niet te deren, want met slechts 25 seconden op de klok was Gabriel Jesus heel dicht bij de openingstreffer.

Goed ingrijpen van Joshua Griffiths voorkwam een vroege achterstand voor Cheltenham en de goalie was extra blij met zijn redding, want in de daaropvolgende counter was het de thuisploeg die prompt bijna scoorde. De vloeiende aanval leek ten prooi te vallen aan Alfie May, maar de aanvaller kwam een teen tekort en knalde vervolgens hard tegen de reclameborden aan. Amper bekomen van die kans was het aan de andere kant alweer bijna raak. Een poeier van Benjamin Mendy was onhoudbaar voor Griffiths, die tot zijn eigen opluchting zag hoe Ben Tozer met een miraculeuze redding de bal alsnog van de doellijn haalde.

Daarna kwam de wedstrijd in rustiger vaarwater, maar waren het de fans buiten het stadion die van zich lieten horen. Met veel vuurwerk probeerden ze de thuisploeg een hart onder de riem te steken, na een korte onderbreking zochten beide ploegen de kleedkamer op zonder doelpunten. Na rust kwam daar verandering in, en hoe. Eerst was opnieuw Jesus dicht bij een goal, maar na een klein uur pakte Cheltenham uit het niets, maar brutaal de voorsprong. De bal werd bij een verre ingooi door Tozer in een keer voor het doel geslingerd, waarna het voor May een koud kunstje was de bal binnen te tikken: 1-0.

Lang leek Cheltenham op weg naar een stunt, want het bleef gedisciplineerd met man en macht verdedigen, maar uiteindelijk ging het in minuut 81 alsnog mis. Jongeling Foden kreeg de bal op een presenteerblaadje van João Cancelo en maakte gelijk met een mooie volley. Daarna was het verzet van de thuisploeg gebroken, want amper een minuut later was het opnieuw raak. Jesus, eerder nog ongelukkig in de afronding, was nu wel koelbloedig en bracht City op voorsprong en op de rand van vijfde ronde van de FA Cup. Diep in blessuretijd maakte Ferran Torres aan alle illusies een eind door de 1-3 eindstand op het scorebord te zetten.