Man City houdt zonder te overtuigen United op afstand

Manchester City heeft zijn voorsprong op Manchester United in de top van de Premier League geconsolideerd door te winnen bij West Bromwich Albion. De thuisploeg had geen antwoord op het scorend vermogen van de koploper: 2-3.

Bij een duel tussen Tony Pulis en Pep Guardiola kan iedere Premier League-volger het spelbeeld wel uittekenen. Opmerkelijk was het allerminst dat West Brom vol overgave voor verdedigen koos. De vaak zo solide defensie van The Baggies werd verrassend genoeg in de tiende minuut wel al voor het eerst geklopt. Fernandinho bracht Leroy Sané in een één-tegen-één-situatie in het strafschopgebied en de Duitser schoot door de benen van zijn directe tegenstander Allan Nyom raak in de verre hoek: 0-1.

De gelijkmaker van Jay Rodriguez in de dertiende minuut – een lobje over de uitgekomen Ederson – gaf West Brom al snel een legitieme reden om opnieuw massaal terug te zakken. Weer had City snel de opening gevonden, weliswaar met wat mazzel. Ben Foster was na een kwartier kansloos op het van richting veranderde schot van Fernandinho.

City eindigde de eerste helft met tachtig procent balbezit en een 1-2 voorsprong. Er bleef echter het gevaar van standaardsituaties, het grote wapen van de thuisploeg. Guardiola wilde ongetwijfeld voor een eventueel hachelijke slotfase het verschil maken en werd daarbij geholpen door invaller Raheem Sterling. De na een uur voor Bernardo Silva ingevallen Engelsman maakte drie minuten na zijn entree de 1-3. De buitenspeler rondde uit een voorzet van Kyle Walker een prachtige aanval eenvoudig af.

Toen de spanning weg was, was het enkel nog de vraag of Sergio Agüero deze zaterdag dan het record van Eric Brook zou verbreken. De Argentijn bleef aan de kant, waardoor hij de titel topscorer aller tijden van The Citizens nog moet delen met de Engelsman (allebei 177 goals). Ook de late aansluitingstreffer van Matt Philips, die profiteerde van een flater van Nicolás Otamendi, was voor Guardiola geen aanleiding om de spits in te brengen.

Woensdag krijgt Agüero waarschijnlijk wel een kans, dan wacht in de Champions League een uitwedstrijd tegen Napoli. In de Premier League bedraagt de voorsprong van City op nummer twee United na tien speelronden vijf punten.

Watford - Stoke City 0-1
Voorafgaand aan de tiende speelronde in de Premier League bezette Watford een knappe zesde plaats, terwijl Stoke City zich onderin in de gevarenzone bevond. De thuisclub was dus favoriet, maar Darren Fletcher zorgde na ruim een kwartier voor de voorsprong van The Potters.

En die gaven de bezoekers, waar Erik Pieters de hele wedstrijd speelde en Ibrahim Afellay op de bank bleef, niet meer weg. Aan de kant van Watford was er geen speeltijd voor Daryl Janmaat en Marvin Zeegelaar, die wel tot de wedstrijdselectie behoorden. Watford zakt door de nederlaag naar de zevende plaats. Stoke City stijgt naar de veertiende positie.

Crystal Palace - West Ham United 2-2
West Ham United ging vorige week op eigen veld met liefst 0-3 onderuit tegen Brighton & Hove Albion, maar tegen Crystal Palace volgde het herstel. Al zal het gelijkspel op Selhurst Park aanvoelen als een nederlaag voor Slaven Bilic. De manager van The Hammers kon een overwinning goed gebruiken, want hij stond vanwege de tegenvallende resultaten zwaar onder druk.

Op aangeven van Aaron Cresswell zorgde Javier Hernández in de 31ste minuut voor 1-0 en kort voor rust verdubbelde André Ayew de voorsprong met een schot van buiten het strafschopgebied. Luka Milivojevic bracht de spanning in de vijftigste minuut terug door een penalty, die werd toegekend na een overtreding van Angelo Ogbonna op Andros Townsend, te benutten. Lang leek het hierbij te blijven, maar diep in de extra speeltijd bepaalde Wilfried Zaha de eindstand op 2-2.

Crystal Palace heeft daardoor nu vier punten uit tien duels, maar de oude ploeg van manager Frank de Boer blijft wel hekkensluiter. West Ham United heeft vijf punten meer en is zestiende. De thuisclub raakte overigens Patrick van Aanholt al na elf minuten kwijt vanwege een blessure. Timothy Fosu-Mensah verving hem; Jairo Riedewald bleef op de bank.