Man City herstelt zich in heerlijk doelpuntenfeest van derbydreun

Manchester City en Southampton hebben woensdagavond een voetbalfeestje gemaakt van hun onderlinge Premier League-duel. De soevereine koploper ging er uiteindelijk met een doelpuntrijke zege vandoor, waardoor het zich heeft opgericht na de domper van afgelopen weekend.

Manchester City
5 - 2
Southampton
Southampton

Man City was tot afgelopen weekend bezig aan een ongekende reeks. De 4-1 thuiszege op Wolverhampton Wanderers van vorige week betekende de 21ste overwinning op rij in alle competities, maar die serie kwam dit weekend ten einde. De ploeg van manager Pep Guardiola ging in eigen huis pijnlijk met 0-2 onderuit in de derby tegen aartsrivaal Man United.

Woensdagavond maakte City een begin aan nieuwe zegereeks, mede door een vroege openingsgoal. Een schot van Phil Foden werd nog gestopt door Southampton-keeper Alex McCarthy, waarna Kevin De Bruyne de rebound binnenwerkte. De thuisploeg leek daarmee de basis te leggen voor een zorgeloze avond, maar niet veel later stond het weer gelijk. Na een oliedomme overtreding van Aymeric Laporte (hij trok Jannik Vestergaard opzichtig naar de grond) ging de bal op de stip, de toegekende penalty werd benut door James Ward-Prowse.

Waar The Saints dus wél een pingel kregen, kregen The Citizens die na een halfuur aan de overkant bij een curieus moment niet. Southampton-goalie McCarthy ging vreselijk de fout in bij een op het oog simpel aan te nemen terugspeelbal, waarna Foden de bal oppikte. Hij passeerde McCarthy en werd licht aangetikt door de keeper, maar stond snel op om de bal alsnog te halen. De VAR keek ernaar, maar vond het uiteindelijk te weinig voor een strafschop voor de thuisploeg, waar de van een blessure herstelde Nathan Aké nog niet bij de selectie zat.

Hoop vervlogen
Toch had Man City de wedstrijd nog voor rust naar zich toegetrokken. Eerst schoot Riyad Mahrez fraai raak na een dramatische breedtepass van Ché Adams, de uitblinkende Algerijn stond op slag van rust ook aan de basis van de volgende treffer. Mahrez raakte de paal en zag hoe Ilkay Gündogan de rebound benutte: 3-1. Waar er dus twee goals vielen in de vijf minuten vóór rust, waren dat er tussen de 55ste en 59ste minuut drie. Eerst speelde Mahrez zichzelf knap vrij en schoot hij de 4-1 binnen, een minuut later stond het dankzij Adams alweer 4-2.

Southampton zal hebben gehoopt dat het zich door die treffer weer in de wedstrijd had geknokt, maar die hoop was een paar minuten later alweer vervlogen. Foden nam de bal aan en liet 'm liggen voor De Bruyne, die zijn tweede van de avond liet aantekenen. In het laatste halfuur werd er niet meer gescoord, mede omdat een goal van Adam nog werd afgekeurd, waardoor het bij 5-2 bleef. Zodoende heeft Man City zich overtuigend hersteld van de tik die het kreeg van United, de koppositie is nog maar weer wat verstevigd.