Man City dendert door: zege op Chelsea als voorafje voor titelfeest

Manchester City heeft zijn suprematie in de Premier League benadrukt door ondanks veel wisselingen te winnen van Chelsea. In de eerste wedstrijd na het officieel binnenhalen van de landstitel werd voor de elfde keer op rij gewonnen in de competitie.

Manchester City
1 - 0
Chelsea
Chelsea

Kyle Walker was de enige speler bij City woensdagavond in de halve finale van de Champions League tegen Real Madrid (4-0) een basisplaats had én tegen Chelsea mocht starten. Pep Guardiola rouleerde volop, een halve week na de masterclass tegen De Koninklijke en een dag na ontlading vanwege het einde van de titelstrijd. Door de nederlaag van concurrent Arsenal bij Nottingham Forest (1-0) waren The Citizens zaterdagavond al zeker van de vijfde Premier League-titel in zes jaar tijd. Bij dat succes werd ook door de Chelsea-spelers stilgestaan, zij vormden zondag bij de opkomst van de kampioenen een erehaag.

Ook het veredelde B-team van City was een maatje te groot voor het ploeterende Chelsea. De thuisploeg kwam in de twaalfde minuut al op voorsprong na erg slordig balverlies van Chelsea-verdediger Wesley Fofana. City schakelde snel en Cole Palmer lanceerde Julian Álvarez. De wereldkampioen toonde zijn klasse door koeltjes Kepa Arrizabalaga te kloppen met een schot in de verre hoek: 1-0.

Pas na een halfuur bracht Chelsea de kampioen zo nu en dan aan het wankelen. Raheem Sterling liet na tegen zijn oude club te scoren, de aanvaller stuitte van dichtbij op doelman Stefan Ortega. Conor Callagher was vervolgens nog dichter bij de gelijkmaker. Hij kopte de bal tegen de paal. City hield de voorsprong vast op weg naar de rust. The Citizens hadden slechts één keer verloren in de laatste 63 Premier League-wedstrijden in eigen huis waarin ze halverwege een voorsprong in handen hadden. Dat was in mei 2021 tegen Chelsea, waar Thomas Tuchel toen nog de manager was en Hakim Ziyech scoorde.

Zo'n ommekeer kwam er zondag niet in Manchester, waar de titel na het laatste fluitsignaal zou worden gevierd. Het team van Pep Guardiola gaf de eigen aanhang in de tweede helft een aantal keer bijna nog meer reden tot juichen. Kalvin Phillips raakte met een kopbal de paal en een treffer van Álvarez werd na ingrijpen van de VAR afgekeurd vanwege hands van aangever Riyad Mahrez. Het erge voor Chelsea was: City creëerde dat gevaar zonder Kevin De Bruyne en Erling Haaland binnen de lijnen.

De 22-jarige Noor, die dit seizoen al 52 keer scoorde voor zijn club, viel in de 74ste minuut pas in, toen Noni Madueke net was ingevallen bij Chelsea. Zijn grote aangever De Bruyne maakte even later zijn entree. Met de grootste sterren binnen de lijnen bleef het bij 1-0 voor City, dat nog vier wedstrijden te gaan heeft dit seizoen. Na de competitiewedstrijden tegen Brighton & Hove Albion en Brentford volgt de climax in de jacht op de treble. Op 3 juni is Manchester United de tegenstander in de FA Cup-finale. Een week later staat in Istanbul de Champions League-finale tegen Internazionale op het programma.