Manchester City blaast Real Madrid omver en gaat naar CL-finale

Manchester City heeft zich voor de tweede keer in zijn geschiedenis geplaatst voor de Champions League-finale. De ploeg van Pep Guardiola maakte woensdag vooral in de eerste helft veel indruk tegen Real Madrid, dat uiteindelijk met liefst 4-0 werd verslagen. Op 10 juni gaat de eindstrijd tussen City en Internazionale.

Manchester City
4 - 0
Real Madrid
Real Madrid

Real en City hadden elkaar vorige week in evenwicht gehouden (1-1) en ten opzichte van die wedstrijd verscheen er slechts één nieuwe naam aan de aftrap. Antonio Rüdiger kreeg na de heenwedstrijd nog veel complimenten voor het beteugelen van Erling Haaland, maar moest zijn plekje in de Real-defensie nu toch weer afstaan aan Éder Militão. Hij kon niet voorkomen dat Haaland in het eerste deel van de wedstrijd direct twee grote kopkansen kreeg.

City zette Real vanaf het eerste moment onder druk. Rodri had al uit kansrijke positie naast geschoten, voordat Haaland van dichtbij op Courtois kopte. Ook de tweede kans voor de Noorse doelpuntenmachine was een kopkans: nu hield Courtois zijn doel schoon met een weergaloze redding. Hij moet echter ook gevoeld hebben dat de openingstreffer van het dominante City simpelweg niet kon uitblijven. Na een steekpass van Kevin De Bruyne haalde Bernardo Silva de trekker over: 1-0 (beelden van de doelpunten staan onderaan dit artikel).

Real hoopte misschien dat de Engelse storm hierna zou gaan liggen, maar dat gebeurde niet. De bezoekers lieten zich na een halfuur zowaar een beetje zien, met onder meer een kiezelhard afstandsschot van Toni Kroos op de lat, maar City bleef de baas op het veld. De 2-0 viel negen minuten voor rust: nadat een schot van Ilkay Gündogan werd geblokt, maakte Silva met het hoofd zijn tweede van de avond. Zo beloonde City zichzelf voor een bijzonder indrukwekkend eerste bedrijf.

In de tweede helft deed Real zijn best om zich nog terug te knokken. Een vrije trap van David Alaba was verraderlijk, maar kon tot corner verwerkt worden door Ederson. Real had na rust weliswaar meer balbezit dan in de eerste helft; tot meer kansen leidde het niet. Karim Benzema kwam woensdagavond niet in het stuk voor, Kyle Walker speelde een sterke wedstrijd tegen Vinícius Júnior.

City hield succesvol tegen en loerde ondertussen op mogelijkheden om er nog eens gevaarlijk uit te komen. Haaland kon het duel na een hakje van Gündogan in het slot gooien, maar stuitte opnieuw op Courtois, die de bal via zijn been op de bovenkant van de lat zag belanden. Kort daarna viel de beslissing alsnog, toen Militão met nog een kwartier op de klok een eigen doelpunt maakte: 3-0.

Ederson voorkwam dat Dani Ceballos de Madrileense eer redde en in blessuretijd maakte Julian Álvarez vervolgens de afstraffing van Real compleet. De vervanger van Haaland zorgde na een geweldige steekpass van Phil Foden voor de 4-0. Álvarez stond toen pas net een minuut of twee op het veld.

Voor De Koninklijke is het zo, na eerder al het mislopen van de landstitel, een mislukt seizoen geworden. Real won weliswaar de Copa del Rey, maar dat is niet waar vooraf op was ingezet. Het City van Guardiola blijft ondertussen in de race voor de treble: naast de Champions League zijn ook de FA Cup en landstitel nog in zicht voor de lichtblauwe voetbalmachine.