Lyon heeft Memphis nog hard nodig, Forsberg redt Leipzig

Olympique Lyon heeft het zichzelf woensdag behoorlijk moeilijk gemaakt in Groep G van de Champions League. Bij een gelijkspel tegen Zenit Sint-Petersburg hadden de Fransen zich zo goed als geplaatst, maar het liep anders in Rusland. Later op de avond plaatste RB Leipzig zich al wél voor de volgende ronde.

Zenit Sint-Petersburg
2 - 0
Olympique Lyonnais

Voor Zenit telde vooraf eigenlijk alleen de zege, al zouden de Russen met een gelijkspel en een positief doelsaldo ook nog door kunnen gaan. Bij Lyon, dat de geblesseerde Memphis Depay opnieuw moest missen, was ook duidelijk dat voor Zenit de druk er vol op stond. De Fransen lieten de bal aan de thuisploeg en zakten met een vijfmansverdediging in, maar kregen wel de eerste kans van de wedstrijd via Bertrand Traoré, die stuitte op keeper Mikhail Kerzhakov.

Qua kansen viel het nog tegen in Sint-Petersburg. Het spel golfde op en neer met meer balbezit voor Zenit. De Russen lieten Lyon na ruim een half uur voor het eerst echt schrikken toen Sardar Azmoun uithaalde na een voorzet en naast het doel schoot. Vlak voor rust was het dan toch raak. Artem Dzyuba kopte de bal in de linkerhoek uit een corner van Douglas Santos, terwijl verdediger Marcelo bijna naast hem stond en niet ingreep.

In de tweede helft waren de rollen omgedraaid. Lyon moest in ieder geval gelijkmaken en zocht dan ook volop de aanval. Lucas Tousart schoot al snel voorlangs en even later werkte Moussa Dembélé de bal over het doel. Zenit probeerde vooral de voorsprong vast te houden, terwijl trainer Rudi Garcia van Lyon ook niet veel stootkracht op de bank had om verse krachten in te brengen. De enige reserveaanvallers waren de zestienjarige Rayan Cherki en de negentienjarige Amine Gouiri. Beiden vielen in, maar maakten niet het verschil. In de tegenstoot volgde de genadeklap van Zenit via Magomed Ozdoev, wiens inzet van richting werd veranderd en in het doel belandde: 2-0.

Zenit en Lyon hebben nu allebei zeven punten, maar op basis van het onderlinge resultaat staan de Russen op de tweede plek. Lyon moet daardoor sowieso hopen op puntenverlies van Zenit in de laatste speelronde, uit bij Benfica, en zelf een positief resultaat boeken tegen RB Leipzig.

RB Leipzig
RB Leipzig
2 - 2
Benfica
Benfica

Lange tijd leek Benfica de spanning helemaal terug te brengen in Groep G. Bij winst van de Portugezen konden alle vier de clubs nog de knock-outfase bereiken, maar dat gaat Benfica in ieder geval niet meer lukken na het gelijkspel bij Leipzig. Toch stelde de formatie van trainer Julian Nagelsmann pas laat orde op zaken om de knock-outfase te bereiken. Pizzi opende na twintig minuten de score en via Carlos Vinícius werd het na een klein uur zelfs 0-2.

Benfica hield na die treffer vooral tegen en slaagde er niet in om de voorsprong vast te houden, hoewel Leipzig keeper Peter Gulacsi nog zag uitvallen na een botsing. Yvon Mvogo viel voor hem in. Emil Forsberg tekende na 89 minuten voor 1-2 door een strafschop te benutten. De Zweed werd daarna de held van Leipzig door in de zesde minuut van de extra tijd op aangeven van Timo Werner koppend voor de gelijkmaker te zorgen. Leipzig is daardoor zeker van de volgende ronde. Benfica kan alleen nog de Europa League in.