Luis Enrique keert na periode van rouw terug als bondscoach van Spanje

Reacties

Luis Enrique keert terug als bondscoach van Spanje. Dat heeft bondsvoorzitter Luis Rubiales dinsdag bevestigd, een dag na de laatste kwalificatiewedstrijd van de nationale ploeg. Luis Enrique stopte in juni van dit jaar nog als bondscoach, omdat zijn dochter ernstig ziek was. Zijn dochter Xana overleed twee maanden na dat besluit aan de gevolgen van botkanker.

Luis Enrique keert na periode van rouw terug als bondscoach van Spanje
© Pro Shots

Na Luis Enriques terugtreden werd Robert Moreno aangesteld als bondscoach. Onder hem plaatste Spanje zich voor het EK 2020. De Spanjaarden eindigden als groepswinnaar met 26 punten uit 10 duels.

Na het veiligstellen van het EK-ticket bedankte Moreno zijn voorganger. 'Het werk dat hij met dit team heeft verricht, heeft ons op dit punt gebracht. We zijn hem erg dankbaar', zei Moreno vorige maand. Nu keert Luis Enrique dus terug op zijn post bij Spanje.

De berichten dat Moreno gepikeerd zou zijn dat Luis Enrique weer voor de groep komt te staan, verwijst voorzitter Rubiales naar het rijk der fabelen. 'Vanaf het moment dat Luis Enrique afstand nam, was duidelijk dat de deur voor hem open zou staan om terug te keren. Dat heb ik altijd gezegd, daar ben ik altijd eerlijk over geweest', zegt Rubiales dinsdag.

Het is de vraag wat Robert Moreno, jarenlang de trouwe assistent van Luis Enrique, gaat doen. Keert hij terug in zijn oude functie, of vertrekt hij?
© Pro Shots
Het is de vraag wat Robert Moreno, jarenlang de trouwe assistent van Luis Enrique, gaat doen. Keert hij terug in zijn oude functie, of vertrekt hij?

'We danken Robert Moreno voor zijn werk. Hij heeft het heel goed gedaan en daar zijn we hem dankbaar voor. Maar ik herhaal het nog maar eens: Robert Moreno vertelde ons dat hij had gesproken met Luis Enrique, die hem vertelde dat hij terug wilde keren. Via Robert ontdekten we dat dat Luis' wens was. We wisten dat hij het wilde, maar in overleg hebben wij besloten niets te melden tot de EK-kwalificatiereeks ten einde zou zijn.'

Rubiales legde maandag telefonisch contact met Luis Enrique. 'Robert Moreno had bij ons aangegeven graag duidelijkheid te willen. José Francisco Molina (directeur, red.) en ik lieten weten dat hij moest wachten tot na de wedstrijden, maar we zeiden er ook bij dat we Luis Enrique zouden overwegen wanneer hij zijn baan terug wilde. Maandag kregen we bericht van Robert dat hij Luis Enrique niet in de weg zou staan.'

Of Moreno in een andere functie betrokken blijft bij het Spaanse nationale team is niet duidelijk. Hij werkte in het verleden als assistent van Luis Enrique bij AS Roma, Celta de Vigo en Barcelona. 'Luis Enrique kan zijn eigen staf samenstellen', was het enige dat bondsvoorzitter Rubiales daarover zei. 

Spanje is mede-organisator van het EK, tijdens het toernooi worden wedstrijden afgewerkt in Bilbao. Op 15 juni werken de Spanjaarden hun eerste wedstrijd af op het Europese eindtoernooi, de tegenstander is nog niet bekend.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Spanje
Meer over Spanje
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.