Löw loopt record van 'meest honkvaste' bondscoach mis

Reacties

Door zijn beslissing om na het EK op te stappen, loopt Joachim Löw de kans mis om als langstdienende bondscoach de geschiedenisboeken in te gaan.

Löw loopt record van 'meest honkvaste' bondscoach mis
© Pro Shots

De keuzeheer van Die Mannschaft zal net niet de vijftien jaar als hoofdverantwoordelijke bij de nationale ploeg aantikken. Tot nu toe liet de nu 61-jarige bondscoach liefst 112 spelers debuteren, van Malik Fathi en Arne Friedrich in 2006 tot Ridle Baku en Philipp Max in 2020.

Vanzelfsprekend geldt het winnen van de wereldtitel in 2014 als het hoogtepunt in het tijdperk-Löw. Daarmee evenaarde de huidige bondscoach de prestaties van twee andere 'dinosaurussen' in de West-Duitse dug-out: Helmut Schön (dertien jaar en zeven maanden) en Sepp Herberger (dertien jaar en zes maanden, tijdens zijn derde termijn).

Het record van langstdienende bondscoach blijft in handen van Guillermo Stábile, die tussen augustus 1939 en juni 1958 de scepter zwaaide over de Argentijnse nationale ploeg. In die periode wonnen de Zuid-Amerikanen liefst zes keer het toernooi om de Copa América. Stábile, die in 1966 overleed, is ook bekend als topscorer van het eerste WK in 1930.

Bob Glendenning, die tussen 1925 en 1940 aan het roer stond bij Oranje, staat ook in de bovenste regionen in het klassement van bondscoaches die extreem lang aanbleven. Meer recent fungeerde ook Morten Olsen vijftien jaar als keuzeheer, zoals bekend van Denemarken.

Wereldrecord
Nemen we ook de clubs mee, dan geldt Fred Everiss als de absolute recordhouder. De Engelsman was tussen 1902 en 1948 in totaal 45 jaar en negen maanden de hoofdverantwoordelijke trainer bij West Bromwich Albion.

Guy Roux en Alex Ferguson zijn bekende voorbeelden van trainers die maar geen afscheid konden nemen. Laatstgenoemde was tussen 1986 en 2013 liefst 26,5 jaar de manager bij Manchester United. Roux zat nog 10,5 jaar langer op de bank bij AJ Auxerre tussen 1964 en 2000.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Duitsland
Meer over Duitsland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.