Loting Nations League nadert: op deze landen kan Oranje stuiten

Reacties

Het Nederlands elftal is in afwachting van de loting van de tweede editie van de Nations League. In dit artikel legden we de gang van zaken al uit, deze keer staan we stil bij de mogelijke opponenten van Oranje.

Loting Nations League nadert: op deze landen kan Oranje stuiten
© Pro Shots

De equipe van Ronald Koeman loot als groepshoofd mee en treft uit elke pot één land.

Pot 2

België
De Rode Duivels kwalificeerden zich zeer eenvoudig voor het EK, nadat ze de Nations League-eindronde van 2019 nog misliepen door een opvallende nederlaag tegen Zwitserland. EURO 2020 is mogelijk de laatste kans op een hoofdprijs voor de gouden generatie. Na het eindtoernooi neemt wellicht een aantal dragende spelers afscheid van de nationale ploeg. Romelu Lukaku sprak dat voornemen in 2018 al uit.

Frankrijk
Tijdens de vorige Nations League hield Oranje Frankrijk onder zich door een majestueuze overwinning in De Kuip. De spelers op wie bondscoach Didier Deschamps vaak een beroep doet, zijn bijna allemaal nog jong, waardoor Les Bleus na het EK waarschijnlijk geen transformatie zullen ondergaan.

© Pro Shots

Spanje
Sinds de eindzege op het EK 2012 schiet Spanje tekort als het er écht om gaat, zoals het dat voor de gouden periode tussen 2008 en 2012 ook vaak deed. De route naar het EK 2020 verliep vlekkeloos, als we de bondscoachperikelen buiten beschouwing laten. Interessant is vooral wie bondscoach Luis Enrique bombardeert tot zijn eerste keuze. Zowel David de Gea als Kepa Arrizabalaga is hopeloos uit vorm.

Italië
Er zijn veel overeenkomsten tussen Oranje en Italië. Na het mislopen van het WK 2018 zijn beide teams er onder een nieuwe bondscoach snel bovenop gekomen. De Koeman van de Zuid-Europeanen heet Roberto Mancini, die kan beschikken over toptalenten als Sandro Tonali en Gianluigi Donnarumma. Met zijn dertig jaar kan Ciro Immobile nog wel even mee.

Pot 3

Bosnië-Herzegovina
Met tien punten uit vier wedstrijden maakte Bosnië-Herzegovina indruk in de een na hoogste divisie van de vorige Nations League, met promotie als resultaat. In de EK-voorronde liep het minder soepel, waardoor de ploeg verzeild is geraakt in de play-offs. Blikvanger in de ploeg van bondscoach Dusan Bajevic is uiteraard Edin Dzeko, van wie het maar de vraag is of hij zich in het najaar nog beschikbaar stelt.

Oekraïne
Op 14 juni kijken de spelers van Nederland en Oekraïne elkaar al in de ogen tijdens het EK. De Oost-Europeanen hebben een stabiele defensieve structuur, maar beschikken tevens over de nodige aanvallende creativiteit. Oleksandr Zinchenko, Andriy Yarmolenko en Marlos zijn enkele bekende namen.

Denemarken
Ten koste van Wales en Ierland dwongen de Denen promotie af naar het hoogste Nations League-niveau. Veel belangrijker was dat de Ieren ook werden afgetroefd in de EK-kwalificatie. De formatie van Åge Hareide kan normaal gesproken nog enkele jaren rekenen op de pas 28-jarige Christian Eriksen.

Zweden
Sinds het afscheid van Zlatan Ibrahimovic presteren de Scandinaviërs misschien wel beter dan met de flamboyante aanvaller in de gelederen. De kwartfinale op het WK 2018 was razendknap en afgelopen jaar werd het ticket voor EURO 2020 veiliggesteld. Tussendoor promoveerde Zweden naar het hoogste Nations League-niveau. Alexander Isak zal de komende jaren ongetwijfeld zijn stempel drukken op de nationale ploeg.

Pot 4

Kroatië
De zilveren medaille op het WK 2018 was waarschijnlijk het laatste kunstje van de Gouden Generatie. De degradatie naar het tweede niveau van de Nations League (die werd teruggedraaid door de nieuwe opzet) kan als teken aan de wand worden gezien: verliezen de Kroaten de aansluiting met de wereldtop? Het is de vraag of Ivan Rakitic en Luka Modric na de zomer nog international zijn.

Polen
Een land met een van de beste spitsen ter wereld moet altijd worden gevreesd. In clubverband was Robert Lewandowski al succesvol tegen Ajax en PSV, wordt Oranje zijn volgende slachtoffer?

© Pro Shots

Duitsland
Werd als een van de degradanten ook 'opgevist' na de degradatie. Een reprise van Nederland - Duitsland behoort dus tot de mogelijkheden. Joachim Löw sleutelt sinds het WK 2018 aan een nieuw team, dat nog wel wisselvallig voor de dag komt. Na de zware EK-loting (Duitsland stuit op Portugal en Frankrijk) hoopt Die Mannschaft dinsdag op meer geluk.

IJsland
IJsland is de zwakke broeder in de elitecategorie. Na de deelname aan het WK 2018 zijn de prestaties in officiële duels matig tot zwak. De equipe van bondscoach Erik Hamrén ging tijdens de vorige Nations League af als een gieter en finishte slechts als derde tijdens de EK-kwalificatie. Op IJsland is niemand dan ook bezig met de Nations League, maar ligt de focus op de EK-play-offs van eind maart.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.