Lodeweges kan in voetsporen Rijkaard treden bij start drukke Oranje-periode

Reacties

In de aanloop naar elke interland van het Nederlands elftal duiken we in de statistieken. Deze keer aandacht voor het duel met Polen dat Oranje vrijdagavond afwerkt in het kader van de Nations League.

Lodeweges kan in voetsporen Rijkaard treden bij start drukke Oranje-periode
© Pro Shots
Nederland
Nederland
1 - 0
Polen
Polen

• Voor het Nederlands elftal wordt het de eerste interland sinds 19 november 2019, toen Estland met 5-0 werd verslagen in de EK-kwalificatie. De 'coronapauze' van 289 dagen is de langste Oranje-break sinds de Tweede Wereldoorlog.

• Tot en met 18 november komt Nederland liefst acht keer in actie: zes keer in de Nations League en tweemaal in vriendschappelijk verband. Daarmee speelt Oranje dit kalenderjaar zijn minste aantal duels sinds 2002 (zeven stuks).

• De Nations League is toe aan zijn tweede editie. Tijdens de eerste uitgave eindigde Oranje zeer verdienstelijk als tweede, na een nederlaag tegen Portugal in de finale. Behalve op Polen stuit Nederland ook op Bosnië-Herzegovina en Italië in de groepsfase. De winnaar kwalificeert zich voor de eindronde, de hekkensluiter degradeert naar League B.

• De landencompetitie kan ook als vangnet fungeren voor teams die slecht presteren in de WK-kwalificatiereeks. Hoe dat zit? De tien groepswinnaars in de WK-voorronde kwalificeren zich rechtstreeks voor het eindtoernooi in Qatar, aangevuld met de drie winnaars van de play-offs. Aan deze barrages nemen twaalf landen deel: de runners-up van de groepen plus twee groepswinnaars van de Nations League die zich niet via de reguliere route hebben geplaatst voor het WK of de play-offs daarvan. Hierbij wordt gekeken naar de overall ranking van de Nations League.

• Dwight Lodeweges wordt de eerste interim-bondscoach van Oranje sinds Fred Grim in 2017 de honneurs tijdelijk waarnam. De oud-keeper deed dat in afwachting van de komst van Dick Advocaat.

• De laatste (interim-)bondscoach die een zege boekte bij zijn debuut was Frank Rijkaard in 1998. Bij diens vuurdoop zette Oranje in een oefenduel Peru met 2-0 opzij door treffers van Jaap Stam en Peter van Vossen. Onder anderen Louis van Gaal, Marco van Basten, Bert van Marwijk en Ronald Koeman realiseerden geen overwinning bij hun debuut.

• Het wordt de zestiende ontmoeting tussen Nederland en Polen. Met zes overwinningen, zes gelijke spelen en drie nederlagen koestert Oranje een positieve balans. De laatste confrontatie dateert van 1 juni 2016, toen Nederland in vriendschappelijk verband met 1-2 zegevierde dankzij treffers van Vincent Janssen en Georginio Wijnaldum.

• Liefst vier spelers in de selectie van Lodeweges verzamelden nog geen enkele Oranje-cap: Marco Bizot, Mohamed Ihattaren, Perr Schuurs en Owen Wijndal. Met 63 interlands is Ryan Babel de meest ervaren speler in de groep, voor Wijnaldum (62) en Jasper Cillessen (56).

• De wedstrijd tegen Polen wordt gespeeld in de Johan Cruijff Arena, waar Oranje sinds 2014 gedurende elk kalenderjaar minimaal één nederlaag leed. Het ging mis tegen Mexico (2014), de Verenigde Staten (2015), IJsland (2015), Tsjechië (2015), Frankrijk (2016, twee keer), Italië (2017), Engeland (2018) en Duitsland (2019).

Bij Polen schittert Robert Lewandowski door afwezigheid. 'Hij is toe aan een rustperiode', legde bondscoach Jerzy Brzeczek uit bij de bekendmaking van zijn selectie. 'Er wacht hem opnieuw een intensief seizoen, dat zal eindigen met het EK. Lewandowski is en blijft onze sleutelspeler, maar in september zullen we het zonder hem moeten doen.'

• Polen finishte tijdens de eerste Nations League als laatste van Groep A3, onder Portugal en Italië. Het bleef behouden voor het hoogste niveau, omdat het aantal landen daarin werd uitgebreid. Beter verging het Polen tijdens de EK-kwalificatie, waarin het met 25 punten zeer overtuigend eerste werd in Groep G.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.