Nieuwe FIFA-regel: Ihattaren mag na Oranje-debuut overstappen

Reacties

De FIFA gaat de regelgeving voor het switchen tussen nationale ploegen versoepelen. Zo mogen voetballers tot 21 jaar binnenkort drie officiële wedstrijden spelen – inclusief kwalificatieduels voor eindtoernooien – en daarna alsnog een andere keuze maken.

Nieuwe FIFA-regel: Ihattaren mag na Oranje-debuut overstappen
© Pro Shots

Het idee erachter is dat nu spelers met een dubbele nationaliteit vaak op jonge leeftijd worden vastgelegd door bonden die hen selecteren en een minuutje laten invallen. De interlandkeuze is dan voor de rest van de carrière bepaald. In de praktijk blijkt regelmatig dat een speler toch niet goed genoeg is, maar dan kan hij niet meer overstappen.

Dit betekent dat bijvoorbeeld Mohammed Ihattaren (18), die nu heeft gekozen voor het Nederlands elftal, straks kan terugkomen op zijn beslissing als blijkt dat hij in Oranje geen basisspeler wordt. Dat gebeurde bijvoorbeeld met Anwar El Ghazi (25). De aanvaller van Aston Villa speelde in 2015 twee interlands en was toen twintig jaar oud. El Ghazi viel vervolgens af en raakte buiten beeld voor het Nederlands elftal. Dankzij de nieuwe regelgeving zou hij straks in theorie toch nog voor Marokko kunnen uitkomen.

Er zijn wel enkele spelregels. Zo blijft elke gespeelde minuut tijdens een eindtoernooi definitief. Ook moet er minstens drie jaar zitten tussen de interland voor het ene land en het debuut voor het nieuwe land.

Achter de schermen is twee jaar gewerkt om deze transfers voor internationals mogelijk te maken. Het voorstel komt in stemming tijdens het FIFA-jaarcongres, dat op 18 september digitaal zal plaatsvinden. Dat is een formaliteit. Voorstellen worden bijna altijd met Noord-Koreaanse meerderheden aangenomen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.