Portugal houdt Oranje van Nations League-primeur af

Reacties

Nederland heeft zondag de winst van de Nations League aan Portugal moeten laten. In Porto kon Oranje onvoldoende een vuist maken voor de prijs.

Portugal houdt Oranje van Nations League-primeur af
Portugal
Portugal
1 - 0
Nederland
Nederland

Nederland had zondag in Estadio do Dragão negen jaar na de WK-finale een nieuwe kans om na het EK in 1988 weer een internationale prijs te veroveren. De Nations League heeft beduidend minder allure dan het WK, maar de eindzege in dit nieuwe UEFA-toernooi werd wel degelijk gezien als een hoofdprijs. Winst zou ook een bekroning zijn voor de opmars die Oranje de afgelopen periode heeft gemaakt, zo onderstreepten Daley Blind en Georginio Wijnaldum zaterdag.

Daarvoor diende nog wel af te worden gerekend met Portugal. Bondscoach Ronald Koeman vertrouwde daarbij op dezelfde elf spelers als waarmee hij tegen Engeland in de halve finale was begonnen. Donny van de Beek en Quincy Promes, die beiden sterk invielen tegen Engeland, begonnen dus opnieuw op de bank.

De keuze van Koeman was te begrijpen. Zoals verwacht kreeg Nederland het initiatief van Portugal, dat loerde op een snelle tegenaanval. Het spelbeeld in de eerste helft kantelde echter gaandeweg meer richting de ploeg van Fernando Santos. De pogingen van Bruno Fernandes, die Jasper Cillessen een paar keer met schoten van afstand op de proef stelde, onderstreepten dat. Ook Cristiano Ronaldo nam het vijandelijke doel onder vuur, maar het ontbrak aan de juiste richting om de Oranje-goalie in verlegenheid te brengen.

Oranje kon bitter weinig stellen tegenover de dreiging van Portugal. Een schot op het doel kon er niet worden genoteerd. De aanval met Ryan Babel, Memphis Depay en Steven Bergwijn viel vooral op door de onmacht. Dat spelbeeld was voor Koeman aanleiding zijn plannen voor de tweede helft aan te passen. Babel bleef in de rust achter in de kleedkamer en voor hem kwam Promes binnen de lijnen.

Deze wijziging gaf de Nederlandse burger moed getuige de start van de tweede helft. Wijnaldum dook zelfs alleen op voor Rui Patrício, al gebeurde dat in buitenspelpositie. Het was wel een signaal dat Oranje meer offensieve dadendrang vertoonde. In de 56ste minuut was er ook de eerste kans voor Nederland. Na goed doorzetten van Memphis werd Wijnaldum in stelling gebracht. De inzet van de middenvelder was onvoldoende om Patrício te verrassen.

Een half uur voor tijd volgde ook de entree van Van de Beek als vervanger van Bergwijn. Met de Ajacied koud binnen de lijnen werd een Nederlandse goal echter van doel een noodzaak. Na een inschattingsfout van Matthijs de Ligt – hij stapte te gretig in - kon Gonçalo Guedes door om na een combinatie met Bernardo Silva ongenadig hard uit te halen. Het handje van Cillessen tegen de bal was onvoldoende om de Portugese openingsgoal te voorkomen.

Zodoende wachtte Nederland net als tegen Engeland een inhaalrace in de jacht op de eerste hoofdprijs sinds 1988. Gedwongen door de achterstand werd Portugal de duimschroeven meer en meer aangedraaid. De kopbal van Memphis, het schot van afstand van Marten de Roon; de Oranje-pogingen ten spijt, het noodzakelijke gaatje werd maar niet gevonden.

Luuk de Jong kreeg tien minuten om als breekijzer de gelijkmaker en daarmee een verlenging af te dwingen. De PSV-spits deed direct na zijn entree van zich spreken, terwijl een beroep werd gedaan op de VAR vanwege vermeend hands. Het bleek tevergeefs.

En zo schreef Portugal geschiedenis door de eerste editie van de Nations League op z'n naam te schrijven en bleef Nederland opnieuw achter met de vermaledijde status van verliezend finalist.

'Er zijn nog steeds wedstrijden waarin je Memphis te weinig ziet'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.