Liverpool gelooft na 26 jaar weer in titel dankzij Klopp

Reacties

Liverpool is na de klinkende 6-1 overwinning op Watford van zondag de nieuwe koploper in de Premier League. Manager Jürgen Klopp wordt gezien als het grote meesterbrein achter de revival van de volksclub, die in 1990 voor het laatst kampioen werd.

Liverpool gelooft na 26 jaar weer in titel dankzij Klopp

Klopp is bij Liverpool namelijk niet alleen verantwoordelijk voor de tactische keuzes, maar ook voor het spelersbeleid. De Duitser liet eerder bij FSV Mainz 05 en Borussia Dortmund al zien perfect aan te voelen welke spelers een ploeg nodig heeft om een volgende stap te zetten. Bij Liverpool werd twijfelaar Simon Mignolet onder de lat vervangen door de relatief onbekende Loris Karius, werd de vorig seizoen regelmatig schutterende defensie versterkt met de fysiek sterke spelers Ragnar Klavan en Joël Matip, zorgde Georginio Wijnaldum voor extra loopvermogen op het middenveld en kreeg met de komst van aanvaller Sadio Mané de snelheid en creativiteit van het elftal een boost.

Dodelijk
De aankopen hebben van Liverpool een geoliede aanvalsmachine gemaakt die dit seizoen pas in twee Premier League-wedstrijden niet tot scoren kwam. In de overige negen duels werd er liefst dertig keer gescoord, waarmee Liverpool de meest scorende ploeg van Engeland is. De ploeg van Klopp heeft het tot kunst verheven om binnen enkele balcontacten het hele veld over te steken en is dus ook in de tegenstoot dodelijk.

De techneuten Roberto Firmino, Philippe Coutinho en Mané hebben hun kwaliteiten vermengd met werklust en passen naadloos in het Full Gas Fussball van Klopp. Het spel is aantrekkelijk, het tempo hoog en de passie aanstekelijk. Dat resulteert in de huidige eerste plaats van The Reds. Klopp kan dan ook niet anders dan tevreden zijn. 'Maar als iemand denkt dat één punt voorsprong op de rest na elf wedstrijden een belangrijk signaal is voor de rest van het seizoen, is diegene niet te helpen', blijft de Duitser koel.

Doelman Loris Karius kwam op voorspraak van Jürgen Klopp naar Liverpool. De doelman maakt indruk en heeft Simon Mignolet naar de bank verdreven
Doelman Loris Karius kwam op voorspraak van Jürgen Klopp naar Liverpool. De doelman maakt indruk en heeft Simon Mignolet naar de bank verdreven

'Wij blijven rustig', vervolgt hij. 'De koppositie is de beste positie die er is, maar er is niets bijzonders gebeurd. We wisten van het gelijkspel tussen Arsenal en Tottenham Hotspur, maar hebben daar vooraf geen seconde over gesproken. Wij voelen geen enkele druk na elf wedstrijden. We zagen Chelsea zaterdag, dat was indrukwekkend. We zagen Manchester City tegen Barcelona, ook indrukwekkend. Manchester United, schrijf hen nooit af. Tottenham, echt een goede ploeg. Je kunt in deze competitie een fantastisch seizoen spelen, maar toch vijfde of zesde worden.'

Dat is ook het beeld dat de trainer zijn spelers continu schetst. Bij Liverpool wordt een slechte wedstrijd nog geaccepteerd, maar een gebrek aan inzet absoluut niet. Klopp eist toewijding en de spelers gaan mee in zijn fanatisme.

Wijnaldum
Zo ook Wijnaldum, tegen Watford goed voor zijn eerste Premier League-goal voor Liverpool. 'Het is een zegen om deel uit te maken van dit Liverpool. Ik geniet meer dan ooit van het voetbal. We blijven maar scoren en spelen fantastisch. Het is geweldig om dit mee te maken met Liverpool.'

Jürgen Klopp eist veel van zijn selectie, maar de spelers klagen geen moment. Zij ervaren dat de werkwijze van de voetbalgekke Duitser werkt.
Jürgen Klopp eist veel van zijn selectie, maar de spelers klagen geen moment. Zij ervaren dat de werkwijze van de voetbalgekke Duitser werkt.

De vele lof voor het spel van Liverpool doet Klopp goed, maar voldaan is de meestertacticus nog lang niet. 'Toen ik hier kwam vroeg ik de mensen om tijd, geduld en geloof. Nu vraagt iedereen na elf wedstrijden om garanties die er niet zijn. Het enige dat zeker is dat we een heel aardig voetballend elftal hebben. Maar we staan nog steeds aan het begin van onze ontwikkeling en er kunnen nog enorm veel zaken verbeterd worden.'

Daarmee doelt Klopp ongetwijfeld deels op de defensieve zekerheid van zijn ploeg, die al veertien doelpunten incasseerde. Desondanks neemt de titelkoorts in Liverpool toe, iets wat Watford-manager Walter Mazzarri volledig snapt na de afgang van zijn ploeg op Anfield. 'Van alle ploegen waar wij dit seizoen tegen hebben gespeeld, is Liverpool zonder twijfel de beste. Als ze dit volhouden zijn ze in mijn ogen titelkandidaat nummer één in de Premier League.' (Roy van den Berghe)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.