Lille voor derde keer in clubhistorie Frans kampioen

Lille heeft zaterdagavond voor derde maal in de clubhistorie de landstitel gepakt. In een spectaculair duel bij Paris Saint-Germain volstond een remise (2-2). De laatste keer dat Lille landskampioen werd, was in het seizoen 1953/54.

Lille voor derde keer in clubhistorie Frans kampioen

In de onderste regionen belooft het in de laatste speelronde ongemeen spannend te worden. De Europese topploeg van weleer, AS Monaco, won weliswaar het eigen duel, maar kan nog steeds degraderen.

Paris Saint-Germain – Lille 2-2Ludovic Obraniak bezorgde met zijn doelpunt na vijf minuten de koploper een voortvarende start. In de wetenschap dat een puntje voldoende was voor het binnenhalen van het landskampioenschap, konden de bezoekers zich geen beter begin wensen.

Op slag van rust was Guillaume Hoarau namens PSG verantwoordelijk voor de gelijkmaker: 1-1. Vroeg in de tweede helft deed diezelfde Hoarau opnieuw van zich spreken. Dit keer echter in negatieve zin: hij ontving zijn tweede gele kaart, voor een fopduik, en maakte de opgave voor Lille zo iets gemakkelijker.

De koploper leek helemaal op rozen te zitten, toen Moussa Sow (foto) een fraai opgezette aanval beheerst met de binnenkant van een voet afrondde: 1-2.

Met tien man kwam de thuisploeg toch nog terug in de wedstrijd. De wijze waarop was fraai. Matthieu Bodmer schoot de bal snoeihard via de onderkant van de lat in het doel. In de slotfase gebeurde er van alles maar bleef Lille overeind, waardoor de ploeg zich kampioen van Frankrijk mag noemen.

Montpellier - AS Monaco 0-1Voorafgaand aan het duel stond Monaco op de achttiende plaats, wat aan het einde van het seizoen rechtstreekse degradatie inhoudt. Even leek de zege bij Montpellier – doelpunt Moukandjo Bilé – uitkomst te bieden in de strijd tegen degradatie.

Maar door de resultaten op de andere velden is Monaco ook na zaterdag nog achttiende. De achterstand op concurrenten AS Nancy (dat won), Caen en Valenciennes (beide ploegen speelden gelijk) bedraagt één punt. In de laatste speelronde ontvangt Monaco nummer drie Olympique Lyon.

Overige uitslagOlympique Lyon - Caen 0-0Olympique Marseille - Valenciennes 2-2Stade Rennes - AS Nancy 0-2Toulouse - Girondins Bordeaux 2-0Olympique Nice - Lorient 2-0AJ Auxerre - Brest 0-1FC Sochaux - Saint-Etienne 2-1RC Lens - Arles AC 0-1 Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's