Lewandowski leidt ruime Poolse zege in, eindelijk succes voor Japan

Polen kan met een goed gevoel afreizen naar Rusland. De ploeg van Adam Nawalka won dinsdag overtuigend van Litouwen, mede dankzij twee goals van Robert Lewandowski. Japan, dat op het WK bij Polen in de groep zit, kon eindelijk ook weer eens juichen.

Polen - Litouwen 4-0
Lewandowski was afgelopen vrijdag al een keer trefzeker voor Polen, maar toen kwam de ploeg niet verder dan een remise met Chili (2-2). Dinsdagavond ging het bij de uitzwaaiwedstrijd tegen Litouwen niet mis na een 2-0 voorsprong. Lewandowski opende na een kleine twintig minuten de score, door na fraai terugleggen van Maciej Rybus beheerst binnen te schieten. Uit een vrije trap maakte Lewandowski even later ook de 2-0. Zijn schot keerde via de onderkant van de lat terug het veld in, maar Kevin Blom kreeg via zijn oortje door dat de bal de doellijn had gepasseerd.

De Nederlandse arbiter zag dat een comeback van Litouwen er eigenlijk nooit echt in zat. Polen was in eigen huis de bovenliggende partij en twintig minuten in de tweede helft stelde Dawid Kownacki de overwinning veilig, door de 3-0 op het scorebord te brengen. Jakub Blaszczykowski bracht de eindstand met een benutte strafschop op 4-0. Polen speelt volgende week dinsdag de eerste groepswedstrijd op het WK, tegen Senegal. Verder treft het in de poulefase nog Colombia en Japan.

Japan - Paraguay 4-2
Japan wist zijn laatste zeven oefenwedstrijden niet te winnen (vijf nederlagen, twee remises), maar kort voor de start van het WK was het dan eindelijk weer eens raak voor de Aziaten. Overtuigend was het echter niet wat de ploeg van Akira Nishino liet zien in het besloten oefenduel met Paraguay in Oostenrijk: Japan schoot in de hele wedstrijd maar drie keer op doel. Een eigen doelpunt van Federico Santander leverde het vierde Japanse doelpunt op.

Paraguay stond halverwege nog op een 0-1 voorsprong, dankzij een treffer van Oscar Romero. Na de onderbreking draaide Takashi Inui met twee doelpunten (allebei op aangeven van Shinji Kagawa) de rollen om, waarna de eigen goal van Santander de 3-1 voor Japan betekende. Paraguay deed via Richard Ortiz nog wel wat terug, maar Japan gaf de zege niet meer uit handen. In blessuretijd verzorgde Kagawa het slotakkoord: 4-2.

Met de oefenwedstrijden van Polen en Japan is er een einde gekomen aan de voorbereiding van alle 32 WK-deelnemers. Het toernooi in Rusland begint over twee dagen.