Leipzig zet deur naar titelfeest Bayern open

RB Leipzig heeft zaterdag de rode loper uitgelegd voor koploper Bayern München door gelijk te spelen tegen FC Ingolstadt 04. Borussia Dortmund leed na de bekertriomf van woensdag duur puntenverlies tegen 1. FC Köln.

RB Leipzig - FC Ingolstadt 04 0-0
De opdracht voor Leipzig was simpel: winnen van de huidige nummer zeventien en Bayern zou het titelfeest in de Bundesliga nog een weekje moeten uitstellen. Echter struikelde de nummer twee van Duitsland opzichtig over Ingolstadt en dus lonkt een feestje voor Robben en consorten.

Voorafgaand aan de 31ste speelronde bedroeg het verschil tussen Bayern en Leipzig acht punten met nog vier wedstrijden te spelen. Leipzig, al vijf wedstrijden in Duitsland ongeslagen, zocht brutaal de aanval maar had grote moeite om voormalig ADO Den Haag-doelman Martin Hansen te verschalken.

In het fysieke duel kreeg Yussuf Poulsen zowel voor als na de rust de beste mogelijkheden om de score te openen. Hij faalde echter oog in oog met Hansen. Ingolstadt, dat via invaller Stefan Lex tegen de verhouding in op 1-0 had kunnen komen, werd in het slot van het duel ver teruggeduwd. Leipzig zette aan maar kwam niet meer tot scoren. Ingolstadt-verdediger Alfredo Morales kreeg in de slotfase nog zijn tweede gele kaart.

Door het gelijkspel kan Bayern later vandaag de titel veilig stellen. Wint het bij Wolfsburg (18:30 uur) dan is het voor de 27ste keer landskampioen.

Tot overmaat van ramp viel Leipzig-spits Timo Werner ook nog geblesseerd uit.

Borussia Dortmund - 1. FC Köln 0-0
Dortmund bereikte woensdag de finale van de strijd om de DFB-Pokal door met 2-3 van Bayern te winnen. Tegen FC Köln liep de ploeg van Thomas Tuchel echter tegen duur puntenverlies op. Door het doelpuntloze gelijkspel kan concurrent 1899 Hoffenheim de derde plaats overnemen als de club zondag wint van Eintracht Frankfurt. De derde plaats betekent aan het einde van de rit de groepsfase van de Champions League, terwijl de nummer vier de voorrondes ingaat. Het gat tussen Dortmund en Hoffenheim bedraagt twee punten.

De thuisploeg was verreweg de betere partij, maar kreeg het niet voor elkaar om te scoren. Een treffer van Pierre-Emerick Aubameyang werd wegens buitenspel afgekeurd. Later in de eerste helft zag ook Marco Reus zijn goal niet doorgaan na een vlagsignaal.

Werder Bremen - Hertha BSC 2-0
Werder Bremen had concurrent Hertha BSC al na een kwartier op de rug liggen. Spitsen Max Kruse en Fin Bartels bedienden elkaar. Eerst scoorde Bartels nadat Kruse een aanval op had gezet en zes minuten later profiteerde Kruse op aangeven van Bartels na klungelig balverlies van doelman Rune Jarstein. Kruse was in de afgelopen zes competitieduel bij dertien treffers betrokken (acht doelpunten, vijf assists).

Werder is door de opmars in de Bundesliga op weg naar een ticket voor de Europa League van volgend seizoen. Concurrent SC Freiburg verloor, waardoor Werder na de zege op Hertha BSC zesde staat met slechts een punt achterstand op de nummer vijf uit Berlijn. De zesde plaats geeft recht op de voorronde van de Europa League, de vijfde plaats garandeert een plek in de groepsfase.

Max Kruse (midden) mocht weer juichen bij Werder Bremen.

SV Darmstadt 98 - SC Freiburg 3-0
Een kat in het nauw maakt rare sprongen. In Duitsland is er nauwelijks nog iemand die gelooft in de kansen van hekkensluiter SV Darmstadt 98, maar opgeven is geen optie. In eigen huis werd nummer zes SC Freiburg vrij eenvoudig opzij gezet.

Darmstadt is bezig aan een indrukwekkende reeks. Twee weken geleden werd Schalke 04 (2-1) verslagen en vorige week ging Hamburger SV (1-2) in eigen huis onderuit. Net als vorige week was het Felix Platte, de aanvaller die een groot gedeelte van het seizoen miste vanwege een heupblessure, die wist te scoren. Op slag van rust verdubbelde Jérôme Gondorf op aangeven van Mario Vrancic de score.

Het duel was na een goed half uur beslist toen de ingevallen Sven Schipplock de 3-0 maakte. Dit tot grote hilariteit van de fans: hij maakte zijn laatste competitiedoelpunt op 25 april 2015 en leek het scoren verleerd. Door de overwinning op Freiburg heeft Darmstadt nu 24 punten. Het verschil met nummer zestien FC Augsburg bedraagt met nog drie wedstrijden te spelen acht punten. De club uit Beieren speelt morgen de degradatiekraker tegen Hamburger SV.

FSV Mainz 05 - Borussia Mönchengladbach 1-2
FSV Mainz wacht nog drie hete weken. De ploeg van trainer Martin Schmidt verloor in eigen huis van Borussia Mönchengladbach en is nog altijd niet veilig. Lars Stindl opende de score na 31 minuten waarna Nico Schulz de score verdubbelde. In de slotfase maakte Yohinori Muto nog wel de aansluitingstreffer, maar deze kwam te laat. Door de nederlaag blijft het verschil tussen Mainz en nummer zestien Augsburg één punt.