Moisander en Werder dromen na horrorstart van Europa

Reacties

Na een horrorstart van het seizoen werkt Werder Bremen zich de laatste maanden in een rap tempo omhoog op de Bundesliga-ranglijst. VI-redacteur Lentin Goodijk over Die Grün-Weissen, die ineens weer durven te dromen van Europees voetbal.

Moisander en Werder dromen na horrorstart van Europa

De ouverture tegen Bayern München was typerend voor de seizoenstart van Werder. Der Rekordmeister speelde de bezoekers helemaal kleurenblind en was nog lief met een 6-0 overwinning. FC Augsburg, Borussia Mönchengladbach en FSV Mainz 05 waren vervolgens ook te sterk, waardoor de kampioen van 2004 na vier duels nog met lege handen stond.

Na nog eens vier nederlagen in de eerste elf wedstrijden, beleefde Werder de slechtste seizoenstart in de clubgeschiedenis. Als klap op de vuurpijl werd de club door derdedivisionist Sportfreunde Lotte uitgeschakeld in het bekertoernooi. Het kostte trainer Viktor Skripnik de kop, waarna Alexander Nouri in oktober het stokje overnam.

Ook de tweede seizoenshelft startte de ploeg van Nouri dramatisch met vier verliespartijen, waardoor Werder begin februari na twintig competitieduels een troosteloze zestiende plaats bezette. Op 18 februari werd tegen Mainz echter de ommekeer ingezet. Alsof er een onzichtbare schakel werd omgezet van verliezen naar winnen. Werder lijkt het verliezen verleerd. In de laatste negen duels pakte geen enkele Bundesliga-club meer punten dan Die Grün-Weissen, met zeven overwinningen en twee gelijke spelen. Bayern volgt op gepaste afstand (23 punten om 20).

Stand over de laatste negen Bundesliga-duels
Club Punten
1. Werder Bremen 23
2. Bayern München 20
3. 1899 Hoffenheim 20
4. RB Leipzig 19
5. Borussia Dortmund 19

Hoe is dat in hemelsnaam mogelijk? Ook Nouri en reserve-aanvoerder Niklas Moisander zoeken naar een antwoord op die vraag. 'Ik denk dat het te maken heeft met vertrouwen. We lopen momenteel over van het zelfvertrouwen', vertelt de ex-Ajacied. De 31-jarige Moisander speelt als leider van de defensie een belangrijke rol in de wederopstanding van de gewezen topclub. Waar Werder in de eerste twaalf duels liefst 31 treffers moest incasseren, zijn de defensieve problemen verdwenen als sneeuw voor de zon. 'De defensie is de basis', verklaart Nouri.

Knap is ook dat Werder zijn opmars in de Bundesliga maakte zonder sterspeler Serge Gnabry, die één van de weinige lichtpuntjes was in de erbarmelijke eerste seizoenshelft. De 21-jarige middenvelder, die overkwam van Arsenal, miste de laatste zes duels vanwege een spierblessure. Ook absenties van andere uitblinkers als Max Krüse en Thomas Delaney brachten de ploeg niet van zijn apropos. Als er zaterdag (15.30 uur) gewonnen wordt van FC Ingolstadt 04, zou het daarom zomaar kunnen dat Werder op een plaats staat die aan het einde van het seizoen recht geeft op het spelen van Europees voetbal.

De fans hebben er in ieder geval alle vertrouwen in dat hun club voor het eerst in zeven jaar een Europees ticket bemachtigt. Tijdens het duel met Hamburger SV afgelopen zondag schalde het 'Europa, Europa' al over de tribunes van het Weser-Stadion. 'Dat mogen ze best zingen, dat doen we zelf ook', verklapt Fin Bartels. 'Dat zou geweldig zijn', droomt Moisander, die namens AZ en Ajax eerder Europees actief was. 'De brug tussen dromen en realiteit is hard werken', aldus Nouri.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.