Dortmund schakelt bij tijd en wijle oppermachtig Bayern toch uit

Reacties

Borussia Dortmund heeft ten koste van Bayern München de finale van het Duitse bekertoernooi behaald: 2-3. In delen van de wedstrijd werden de bezoekers overklast door de formatie van aanvaller Arjen Robben, maar omdat Bayern vergat de kansen af te maken bleek een pareltje van Ousmane Dembélé voor Dortmund genoeg om de eindstrijd te behalen.

Dortmund schakelt bij tijd en wijle oppermachtig Bayern toch uit

In de reprise van de finale van vorig jaar ging Bayern op zoek naar een opsteker. De veelbesproken uitschakeling in de Champions League tegen Real Madrid en het gelijkspel tegen FSV Mainz 05 in de competitie hadden immers voor teleurstelling gezorgd. De eerste kans was voor jubilaris Franck Ribéry, die net als Robben in de basis startte. Voor de Fransman was het zijn 350ste officiële duel voor Der Rekordmeister.

In de achttiende minuut was het Dortmund dat de score opende. Dat had de ploeg van Thomas Tuchel te danken aan Bayern-verdediger Javi Martínez. Zijn te korte terugspeelbal werd onderschept door Raphaël Guerreiro, die de paal en Philipp Lahm nog redding zag brengen. Maar omdat de rebound een koud kunstje was voor Marco Reus werd het toch 0-1.

Dat openingsdoelpunt bleek voor Bayern het signaal nog eens flink gas te geven. Al snel maakte Martínez zijn fout goed door uit een corner raak te koppen. Vervolgens volgde er een kansenregen voor de thuisploeg, maar had vooral Robert Lewandowski zijn vizier niet op scherp staan of ontbrak het aan een beetje geluk. Dat gold ook voor Martínez die met een kopbal de paal raakte.

Arjen Robben beleefde een ongelukkige avond. De aanvaller scoorde niet, maar kreeg tevens een gele kaart. De scheisrechter van dienst was er niet van gediend dat de Oranje-international bij een vrije trap de afstand tot het Bayern-muurtje nog eens controleerde met grote stappen.
Arjen Robben beleefde een ongelukkige avond. De aanvaller scoorde niet, maar kreeg tevens een gele kaart. De scheisrechter van dienst was er niet van gediend dat de Oranje-international bij een vrije trap de afstand tot het Bayern-muurtje nog eens controleerde met grote stappen.

Toch werd het nog 2-1 voor rust voor Bayern, dat in balbezit grossierde. Mats Hummels tikte met binnenkant voet beheerst raak tegen zijn oude ploeg na goed voorbereidend werk van Xabi Alonso en Ribéry: 2-1.

Tot de 2-2 in de 69ste minuut uit de lucht viel, had Bayern wederom flink wat kansen gehad. Nu was ook Robben twee keer bij die aanvallen betrokken. Eerst redde doelman Roman Bürki en later leek het niet meer mis te kunnen gaan. Na een blunder van Bürki kwam de bal via Thiago en Lewandowski bij de Nederlander, maar zijn harde inzet bleef door een miraculeuze redding van Sven Bender via de paal uit het doel.

En voor die gemiste kansen kreeg Bayern de rekening gepresenteerd. De individuele klasse van Dembélé gaf de doorslag. Eerst lepelde het supertalent de bal op het hoofd van Pierre-Emerick Aubameyang, die vanaf een meter de bal in een leeg doel kopte. Daarna was de Fransman het eindstation van een fraaie aanval door zich met een kapbeweging de ruimte te verschaffen om via de onderkant van de lat fraai af te ronden: 2-3.

Zo stond het ineens 2-3 en moest Bayern nog ferventer op zoek naar een goal. Ondanks twee penaltyclaims en een nieuwe kans voor Robben hield Dortmund stand, waardoor die ploeg in de finale zal aantreden tegen Eintracht Frankfurt op 27 mei. Zo behoudt Dortmund na de verloren strijd om de Super Cup en de uitschakeling in de Champions League door AS Monaco toch nog zicht op eremetaal door zich voor de vierde keer op rij voor de bekerfinale te plaatsen (de vorige drie gingen verloren). Voor Bayern rest alleen de taak om nog kampioen te worden en zal vooral worden teruggedacht aan de gemiste kansen en het niet in een zege omgezette overwicht van vanavond.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.