RB Leipzig is komend seizoen mogelijk niet te bewonderen in de Champions League. De formatie van trainer Domenico Tedesco verloor maandagavond van Borussia Mönchengladbach en heeft het ticket voor het miljardenbal daardoor niet meer in eigen hand.

Borussia Mönchengladbach
3 - 1
RB Leipzig
RB Leipzig

Leipzig moet mede door de verrassend goede prestaties van SC Freiburg en 1. FC Köln alle zeilen bijzetten om de groepsfase van de Champions League te bereiken. De club uit het oosten van Duitsland verloor vorige week al met 1-2 van 1. FC Union Berlin en kwam door de resultaten van de concurrentie in het weekend buiten de topvier terecht.

Een poging om weer bij het eliteclubje van de Bundesliga te behoren mislukte maandag. Breel Embolo zette Gladbach al na een kwartier op voorsprong na een pass van Lars Stindl. Leipzig viel in de eerste helft behoorlijk tegen, maar kan wel altijd rekenen op Christopher Nkunku. Zijn treffer betekende na 36 minuten de 1-1 en de Fransman is dit seizoen in alle competities bij liefst 47 goals direct betrokken geweest.

Genoeg om met een gelijke stand de rust in te gaan was het niet, want Embolo leverde vlak voor rust nog de assist op de 2-1. Jonas Hofmann was deze keer de gevierde man die afrondde. Leipzig ging in de tweede helft op jacht naar de gelijkmaker en kwam daarbij tegenover tien man te staan. Nico Elvedi haalde de doorgebroken Nkunku neer en mocht gaan douchen. Het hielp Leipzig niet, want de tien van Gladbach kwamen een kwartier voor tijd op 3-1 via opnieuw Hofmann. Leipzig bleef daardoor op een achterstand van één punt van nummer vier Freiburg met nog twee speelrondes te gaan.

Een andere route voor Leipzig zou de Europa League kunnen zijn, waarin donderdag in de halve finale tegen Rangers FC een 1-0 voorsprong wordt verdedigd. De winnaar van de Europa League plaatst zich ook voor de Champions League.

Bayer Leverkusen
2 - 0
Eintracht Frankfurt

Bayer Leverkusen zette met de zege tegen Eintracht Frankfurt wél een grote stap richting de groepsfase van de Champions League. Paulinho zorgde na achttien minuten voor de 1-0 en Patrik Schick maakte na rust de 2-0. Bij beide goals was Moussa Diaby de aangever. Frankfurt-trainer Oliver Glasner bracht in de rust nog Sam Lammers in, die zo zijn eerste minuten maakte sinds 20 maart. De van Atalanta Bergamo gehuurde spits kon echter geen potten breken.

Voor Lammers is de verhuurperiode bij Frankfurt bepaald geen succes gebleken. De spits kwam dit seizoen tot slechts 22 optredens waarin hij twee keer scoorde. In totaal speelde de Nederlander nog geen achthonderd minuten in het shirt van de Duitse club, waar voormalig Spartaan Ragnar Ache maandag in de basis stond. Bij Leverkusen vielen Mitchel Bakker en Daley Sinkgraven in.