Late zege Zwitserland door gouden wissels Hitzfeld

Het eerste groepsduel in Groep E, tussen Ecuador en Zwitserland is na een aantrekkelijke wedstrijd geëindigd in een overwinning voor de Zwitsers. Door een goal van invaller Haris Seferovic werd het in de extra tijd 2-1.

Bij Ecuador begon Vitessenaar Renato Ibarra op de bank, terwijl bondscoach Ottmar Hitzfeld van Zwitserland geen plek in de basis had ingeruimd voor verdediger Philippe Senderos. Het gemis van de kopsterke verdediger liet zich na ruim twintig minuten voelen.

Nadat onder anderen Granit Xhaka, Ricardo Rodríguez en Xherdan Shaqiri namens de Zwitsers gevaarlijk waren geweest via schoten van afstand, was het Ecuador dat op voorsprong kwam. Een vrije trap van de linkerflank van Walter Ayovi kon door Enner Valencia vogelvrij worden binnengekopt: 0-1.

Dat gaf de verhoudingen niet goed weer, want Zwitserland was de gehele eerste helft de betere dan de verdedigend spelende Zuid-Amerikanen. Het kwam echter niet vaak in de buurt van doelman Alexander Domínguez. De schoten die van buiten de zestien op hem werden gelost waren ongevaarlijk of verdwenen over of naast. Wel appelleerde Zwitserland nog voor een penalty, toen een schot van Shaqiri een Ecuadoriaanse hand raakte. Een strafschop kwam er echter niet.

Orde op zaken
Direct na de pauze stelde Zwitserland rap orde op zaken. Een corner van Rodríguez werd door nota bene Admir Mehmedi (in de rust ingevallen voor Valentin Stocker) van dichtbij binnengekopt. In de rest van de aantrekkelijke en volledig open tweede helft zag Zwitserland een treffer van Josip Drmic nog afgekeurd worden wegens buitenspel. De mannen van Hitzfeld kregen de betere kansen op de winnende goal. Ecuador was op de counter een aantal keer gevaarlijk, maar leek de 1-1 vast te houden.

In de absolute slotfase gingen de Zwitsers er alsnog met de terechte overwinning vandoor. Vlak nadat Ecuador een grote kans kreeg op de late overwinning, zorgde een tweede invaller (Haris Seferovic) voor de goal aan de andere kant. Weer was Rodríguez de aangever, waarna Seferovic bij de eerste paal hard en hoog binnenschoot en zijn land zo de drie punten bezorgde.