Langste racismeschorsing ooit in Engeland: trainer drie jaar geweerd

Reacties

Voormalig Crawley Town-trainer John Yems is veroordeeld tot de langste schorsing ooit die uitgedeeld wordt na racisme in het Engelse voetbal.

Langste racismeschorsing ooit in Engeland: trainer drie jaar geweerd
© Pro Shots

Aanvankelijk was Yems (63) veroordeeld tot zeventien maanden in ballingschap, maar de FA vocht dat vonnis succesvol aan en ziet de straf nu dus verdubbeld worden. Yems overtrad twaalf antidiscriminatieregels.

'We waren het fundamenteel oneens met de bevinding van de commissie dat dit geen geval van bewust racisme was', aldus de FA. Yems gaf tijdens de hoorzitting één aanklacht toe en is schuldig bevonden aan elf van de overige vijftien aanklachten.

Het gedrag van Yems, dat zich over een periode van drie jaar tussen 2019 en 2022 voordeed bij de club uit de League Two en door de commissie bewezen werd geacht, omvatte onder meer het uitschelden van een speler van Aziatische afkomst voor 'curryknaller', een moslimspeler voor 'terrorist', zwarte spelers voor 'Zoeloekrijgers' en het verkeerd uitspreken van de naam Arnold Schwarzenegger zodat het klonk als een racistisch scheldwoord.

De jury verklaarde bij de sancties dat het geval van Yems 'buitengewoon ernstig' was en dat zijn gedrag in andere omstandigheden een 'buitengewoon lange, zelfs permanente schorsing' zou hebben geëist. Maar een lagere straf werd passend geacht omdat zij 'accepteerden dat de heer Yems geen bewuste racist is'.

De FA reageerde woensdag op de nieuwe uitspraak: 'Dit is een zeer schrijnende zaak voor de betrokken slachtoffers en we hopen dat de uitkomst van dit beroep zal bijdragen tot enige afsluiting. We hopen ook dat dit iedereen die discriminatie in het voetbal heeft meegemaakt of daarvan getuige is geweest, zal aanmoedigen het te melden.'

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.