Lacazette leidt wederopstanding Arsenal in na dramatische start

Reacties

Arsenal heeft donderdagavond goede zaken gedaan in de Europa League. De club uit Noord-Londen won de eerste halve finale van Valencia met 3-1 en heeft daardoor nog altijd een extra mogelijkheid om de Champions League te bereiken, iets wat via de Premier League nog lang niet zeker is. 

Lacazette leidt wederopstanding Arsenal in na dramatische start
Arsenal
Arsenal
3 - 1
Valencia
Valencia

En dat terwijl Arsenal nog zo dramatisch begon aan wat voor manager Unai Emery het weerzien betekende met de club waar hij als trainer zijn eerste successen boekte. De 47-jarige Spanjaard werkte tussen 2008 en 2012 bij Valencia en leidde de club als opvolger van Ronald Koeman destijds drie jaar op rij naar de Champions League. De speciale gevoelens bij Emery verdwenen waarschijnlijk als sneeuw voor de zon in de openingsfase.

Het was namelijk Valencia dat het sterkst uit de startblokken kwam in het Emirates Stadium. De defensie van Arsenal stond bij twee gevaarlijke spelhervattingen van Dani Parejo collectief te slapen. Bij de eerste keer ontsnapten The Gunners nog ternauwernood aan een achterstand, maar na elf minuten was het wel raak toen de als middenvelder opgestelde verdediger Mouctar Diakhaby bij de tweede paal ongehinderd raak kopte.

De defensie van Arsenal zag Mouctar Diakhaby over het hoofd bij de 0-1 van Valencia.
De defensie van Arsenal zag Mouctar Diakhaby over het hoofd bij de 0-1 van Valencia.

Arsenal ontsnapte al snel daarna aan een tweede tegengoal toen Gonçalo Guedes de bal na slecht terugkoppen van Ainsley Maitland-Niles van dichtbij over schoot en leek hard op weg een vervolg te geven aan de recente Premier League-nederlagen tegen Crystal Palace en Leicester City. Onder aanvoering van Lacazette volgde echter een razendsnelle wederopstanding, waardoor de situatie na 25 minuten een stuk rooskleuriger was.

De Franse spits was twee weken geleden ook al trefzeker in de return van de kwartfinale tegen Napoli (0-1), maar toen leidde Arsenal na de heenwedstrijd al met 2-0. Dit keer waren zijn treffers van groter belang. Zeven minuten na de 0-1 van Diakhaby zorgde Lacazete namelijk al voor de gelijkmaker nadat hij Pierre-Emerick Aubemeyang had weggestuurd. De rappe spits behield het overzicht en bood zijn collega een niet te missen kans: 1-1.

De verdediging van Valencia verloor Lacazette bij die aanval volledig uit het oog en stond ook in de 25ste minuut weer niet op te letten toen Granit Xhaka de bal vanaf de linkerflank in één keer voor het doel slingerde. Lacazette liep weg uit de rug van zijn bewaker Facundo Roncaglia en kopte via de grond raak, al zat Valencia-doelman Neto er met zijn handen nog aan. Via de binnenkant van de paal verdween de bal in het doel: 2-1.

Valencia-doelman Neto en verdediger Facundo Roncaglia konden de 2-1 van Lacazette niet voorkomen.
Valencia-doelman Neto en verdediger Facundo Roncaglia konden de 2-1 van Lacazette niet voorkomen.

Die dubbele domper kwam Valencia niet meer te boven. Neto hield zijn ploeg na rust op de been door bijvoorbeeld Lacazette van scoren af te houden bij een grote kans op zijn derde van de avond. Omdat Arsenal verder niet echt doordrukte, mochten Los Che hoop blijven houden. Invaller Kevin Gameiro had zijn ploeg zelfs nog een nog betere uitgangspositie kunnen bezorgen, maar Petr Cech verkleinde zijn doel goed toen de Franse spits gevaarlijk werd.

Daarmee leek er met het oog op de return nog steeds geen man overboord voor Valencia, totdat de UEFA Cup-winnaar van 2004 in de extra tijd toch nog een derde Arsenal-treffer moest toestaan. Aubameyang sloeg op fraaie wijze toe met een volley uit een voorzet van Sead Kolasinac. Daardoor heeft de ploeg van Emery, die de Europa League al drie keer won met Sevilla, goede papieren voor het bereiken van de Europa League-finale.

Champions League
Het biedt Arsenal mogelijk een uitweg als het er in de Premier League niet in slaagt bij de eerste vier te eindigen. In dat geval zou ook het winnen van de Europa League toegang geven tot de Champions League, waarin het jarenlang een vaste gast was. De laatste deelname dateert van het seizoen 2016/17. Voor het zover is moet Arsenal, dat in 1994 (Europa Cup II) zijn laatste Europese prijs won, eerst afrekenen met Valencia in de return.

Een volledig Engelse Europa League-finale behoort tot de mogelijkheden. Lees hieronder het verslag van de andere halve finale.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.