Vierde plaats in Spanje lijkt vervloekt: alle kandidaten onderuit

De Spaanse titelstrijd is sinds zaterdagavond officieel beslist, maar het gevecht om plek vier is boeiender dan ooit. Vooral omdat de kandidaten er erg bedreven in zijn om puntenverlies te lijden, waardoor de verschillen klein blijven.

Zowel Getafe, Sevilla als Valencia leed zondag een nederlaag. Daardoor is er in feite niets gebeurd, op het gegeven na dat er nu nog maar drie in plaats van vier speelrondes op de rol staan.

Liefhebbers van Spaans voetbal konden zondagmiddag achter elkaar de drie pretendenten voor het Champions League-ticket in actie zien. De conclusie: een status quo met het bescheiden Getafe op pole position.

Valencia
Valencia
0 - 1
Eibar
Eibar

Valencia werkte alweer zijn 29ste officiële wedstrijd in 2019 af. De club uit de sinaasappelstad dwong in de eerste helft nauwelijks iets af tegen het goed georganiseerde Eibar. Het waren de bezoekers die iets dreigender waren. Na de hervatting gooide Valencia alle remmen los in de veronderstelling dat een zege noodzakelijk was om in de race te blijven voor een notering in de topvier. Ook met vier spitsen wilde het echter niet lukken voor de thuisploeg, die in de blessuretijd zelfs nog de 0-1 incasseerde via invaller Charles. Voor Valencia betekende het de tweede competitienederlaag op rij. Donderdag wacht Arsenal in de halve finale van het Europa League-toernooi.

Girona
Girona
1 - 0
Sevilla
Sevilla

Sevilla slaagt er maar niet in de wisselvalligheid van zich af te schudden. De meervoudige Europa League-winnaar toonde zich midweeks nog veel te sterk voor Rayo Vallecano, maar ging zondag met 1-0 onderuit bij degradatiekandidaat Girona. Na ruim een uur zorgde Cristian Portugués Manzanera, beter bekend als Portu, voor het enige doelpunt van de middag. In de beginfase stichtte Sevilla beduidend meer gevaar, maar naarmate de wedstrijd vorderde nam de thuisploeg het initiatief. Quincy Promes maakte in de 55ste minuut als invaller zijn opwachting en kon zijn team ook niet aan minimaal een punt helpen. Diep in de blessuretijd incasseerde Éver Banega nog een rode kaart bij Sevilla.

Real Sociedad
2 - 1
Getafe
Getafe

Bij aanvang van het uitduel met Real Sociedad wist Getafe dus dat het gouden zaken kon doen. De bescheiden club uit Madrid kwam er evenwel niet aan te pas in het Baskenland. Na 21 minuten zette Willian José de thuisploeg op voorsprong door een strafschop te benutten. Diezelfde Willian José verzorgde acht minuten na de hervatting het voorbereidende werk bij de 2-0 van Mikel Oyarzabal. Stuntclub Getafe probeerde het vooral met schoten van afstand en creëerde maar weinig grote mogelijkheden. De aansluitingstreffer van Samuel Sáiz luidde nog een spannende slotfase in, maar Real Sociedad speelde het duel rustig uit.

Spanje wordt volgend seizoen in de Champions League sowieso vertegenwoordigd door Barcelona, Atlético Madrid en Real Madrid.