KV Mechelen toch geraakt: geen Europa League en geen bekerdeelname

Reacties

KV Mechelen speelt dit seizoen definitief op het hoogste niveau van België, maar mag niet Europa in en wordt uitgesloten van deelname in het toernooi om de Croky Cup. Dat staat in het vonnis van het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) dat woensdag bekend werd gemaakt.

KV Mechelen toch geraakt: geen Europa League en geen bekerdeelname

Precies een week geleden maakte het BAS al bekend dat de degradatie van Mechelen zou worden teruggedraaid. De Belgische voetbalbond (KBVB) had die sanctie eerder opgelegd vanwege een matchfixingschandaal, maar het BAS oordeelde dat degradatie niet mogelijk was. Mechelen krijgt ook geen puntenaftrek in de competitie. SC Lokeren en Beerschot-Wilrijk spelen daardoor op het tweede niveau.

Toch blijft Mechelen, dat vorig seizoen promoveerde naar het hoogste niveau en de Belgische beker won, niet ongestraft. Het BAS acht bewezen dat de club en vier bestuurders schuldig zijn aan matchfixing. Daardoor mag Mechelen een seizoen niet deelnemen aan het nationale bekertoernooi én wordt het Europese ticket dat door de bekerwinst werd veiliggesteld weer afgenomen.

Mechelen kreeg dinsdag nog een bemoedigend bericht van de UEFA, dat meldde dat de club als bekerwinnaar gewoon Europa in zou mogen. De Europese voetbalbond wachtte wel het oordeel van het BAS af. Dat heeft nu alsnog een streep gezet door de Europese deelname van Mechelen, hoewel het er vorige week nog op leek dat Europees voetbal niet in gevaar zou komen.

België hoopt nu dat het dit seizoen gewoon vijf clubs in Europa actief zal hebben. AA Gent zou het ticket van Mechelen kunnen overnemen. 'De KBVB zal de UEFA informeren van de straf van KV Mechelen en zal alles in het werk stellen om de vijf Europese tickets voor de Belgische clubs te kunnen behouden. De UEFA zal zijn eigen tuchtprocedure volgen.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer KV Mechelen
Meer over KV Mechelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.