BAS draait degradatie KV Mechelen terug in matchfixingzaak

Reacties

KV Mechelen hoeft komend seizoen toch niet op het tweede niveau van België uit te komen en mag ook gewoon Europees voetbal spelen. Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) heeft de beslissing van de tuchtcommissie van de Belgische voetbalbond (KBVB) woensdag teruggedraaid.

BAS draait degradatie KV Mechelen terug in matchfixingzaak

Mechelen promoveerde afgelopen seizoen naar het hoogste niveau en won bovendien de beker van België. Als gevolg van een slepende matchfixingzaak kon door al die successen weer een streep. Begin juni besliste de KBVB namelijk dat Malinwa niet mocht promoveren, niet in Europa mocht uitkomen en ook niet in het Belgische bekertoernooi.

Aanleiding was het vermeende aandeel van KV Mechelen in het Belgische omkoopschandaal dat aan het licht kwam dankzij Operatie Propere Handen. Bestuurders van de club zouden hebben geprobeerd het duel met Waasland-Beveren op de laatste speeldag van het seizoen 2017/18 te manipuleren om degradatie te voorkomen, al lukte dat laatste uiteindelijk niet.

Mechelen ging in beroep bij het BAS. Met succes, zo blijkt nu. Het vonnis kan alleen nog worden aangevochten bij een burgerlijke rechtbank, maar het lijkt er dus op dat de bekerwinnaar in Europa mag uitkomen én op het hoogste niveau. Waasland-Beveren ontspringt de dans eveneens. SC Lokeren degradeert en ook Beerschot-Wilrijk komt uit op het tweede niveau.

Ook voor de verdeling van de Europese tickets heeft de uitspraak van het BAS grote gevolgen. Mechelen, waar de Nederlanders Lucas Bijker, Arjan Swinkels en Michael Verrips spelen, gaat als bekerwinnaar nu de groepsfase van de Europa League in, Antwerp FC moet deze maand al aan de bak in de tweede voorronde en AA Gent gaat uiteindelijk toch niet Europa in. 

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.