Belgische arbitrage schept duidelijkheid: Club Brugge krijgt geen replay

Reacties

KV Mechelen – Club Brugge wordt niet opnieuw gespeeld. Dat hadden de Bruggelingen gevraagd nadat de wedstrijd zondag doelpuntloos eindigde en een zuiver Brugs doelpunt niet werd toegekend. De Belgische arbitrage heeft dat verzoek de kop ingedrukt.

Belgische arbitrage schept duidelijkheid: Club Brugge krijgt geen replay
© Pro Shots
Mechelen
Mechelen
0 - 0
Club Brugge
Club Brugge

Dat deed het bij monde van het Referee Department, dat traditiegetrouw maandag communiceert over beslissingen uit het voorbije speelweekend, als daar aanleiding voor is. Dat was deze maandag zeker het geval. Igor Thiago had gescoord, de vlag ging meteen omhoog en ook in het VAR-busje zagen ze een Mechelse verdediger over het hoofd die het buitenspel voor Thiago had opgeheven.

Club Brugge was razend en deed er maandag een communiqué uit waarin het om een replay vroeg, maar die komt er niet. Wel kwam er dus uitleg van Stephanie Forde, lid van het Referee Department. 'De VAR is heel snel overgegaan tot het volgen van de beslissing op het veld. Het proces is daardoor niet volledig gevolgd, er werd geen lijn getrokken. Daardoor is er een verkeerde beslissing genomen.'

Forde vervolgt: 'Bij een doelpunt, en zeker bij mogelijk buitenspel, moet de lijn normaal altijd getrokken worden. Videoscheidsrechter Kevin Van Damme was geconcentreerd op de drie centrale spelers van KV Mechelen en hij vergat het totale plaatje te analyseren. Dat is een volledige menselijke fout', aldus Forde, die daar ook de reden ziet dat het herspelen geen optie is. 'Op basis van deze menselijke fout zal die wedstrijd nooit herspeeld worden', is ze duidelijk.

Wél zullen er gevolgen zijn voor Van Damme, vertelde Forde. 'We zullen hem voorlopig niet meer aanduiden als VAR op de Belgische velden. Dat staat los van zijn prestaties als scheidsrechter. Hij voelt er zichzelf ook heel slecht bij. We gaan hem ondersteunen, mentaal ook. We staan hem bij.'

Het zijn dure punten voor de ploeg van Ronny Deila, die na de winterstop zijn Europese ambities zal moeten combineren met in elk geval het bereiken van Play-off I met de bovenste zes in de stand. Club staat zesde in België, met de hete adem van huisgenoot Cercle in de nek. 

Pro League

Stand Pro League 2023/2024

België

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
3
Antwerp
30
14
10
6
55-27
+28
52
4
Club Brugge
30
14
9
7
62-29
+33
51
5
Cercle Brugge
30
14
5
11
44-34
+10
47
6
Genk
30
12
11
7
51-31
+20
47
7
Gent
30
12
11
7
53-38
+15
47
* Actueel tot en met 29 apr. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.