Kunststukje El Khayati helpt ADO langs Sparta

ADO Den Haag heeft zaterdag de goede lijn voortgezet. Het ging ten koste van Sparta Rotterdam, dat in de Hofstad door een goal van Nasser El Khayati ten onder ging (1-0).

Sparta had na de beschamende bekeruitschakeling door RKC Waalwijk wat goed te maken. Trainer Alex Pastoor gaf na dat echec Thomas Verhaar en Ryan Sanusi een kans zich vanaf de aftrap te laten zien. Tegen ADO Den Haag kwam de Kasteelclub beter voor de dag.

In de achttiende minuut dwong Verhaar ADO-doelman Robert Zwinkels tot een redding. Ook Ragnar Ache was dicht bij een Rotterdamse treffer. Aan de andere kant lieten Bjørn Johnsen en oud-Spartaan Erik Falkenburg na namens de thuisploeg de score te openen.

Koud begonnen aan de tweede helft stichtte Sparta het eerste gevaar na rust. Na een voorzet van Verhaar kopte Robert Mühren goed in om vervolgens te moeten constateren dat Zwinkels opnieuw zijn mannetje stond in het Haagse doel.

De Rotterdamse teleurstelling over de gemiste kans nam een minuut later grotere vormen aan door toedoen van El Khayati. De smaakmaker leek te stranden, maar zette met een waar kunststukje uit stand rechtsback Sherel Floranus en keeper Roy Kortsmit te kijk: 1-0.

In de 55ste minuut voorkwam Kortsmit met vier reddingen – waarvan twee op een inzet van Falkenburg - in een tijdsbestek van een halve minuut dat zijn ploeg niet meer schade opliep. Maar het kon een nederlaag niet voorkomen. Alle pogingen van Sparta bleken tevergeefs, zoals de thuisploeg aan de andere kant de genadeklap niet kon uitdelen. In de blessuretijd, waarin Kortsmit ook ten aanval was getrokken, werd de 2-0 van Melvyn Lorenzen afgekeurd wegens buitenspel.

De overwinning past in de goede lijn die ADO heeft ingezet. De formatie van Groenendijk verraste vorige week Ajax, terwijl het woensdag Feyenoord in de strijd om de KNVB-beker het lastig maakte. Tegelijkertijd past de nederlaag voor Sparta in de fase waarin de Rotterdammers zitten met nederlagen tegen AZ en RKC. Op de ranglijst wisselden ADO en Sparta door het resultaat stuivertje op de twaalfde en veertiende plaats.