Missend Ajax verspeelt punten bij ADO op horrormiddag Kishna

In een wedstrijd met twee gezichten heeft Ajax zondag punten laten liggen op bezoek bij ADO Den Haag. Met name in de eerste helft liet de ploeg van coach Marcel Keizer het na om ruim afstand te nemen van de tegenstander. In de tweede helft volgde het deksel op de neus: 1-1.

Voor ADO Den Haag wordt het jaarlijkse thuisduel met Ajax in de Eredivisie vaak aangestipt als de Wedstrijd van het Jaar. Daar was zondag in de eerste helft echter niets van te merken. De ploeg van trainer Fons Groenendijk speelde slap en inspiratieloos. Ajax kwam nauwelijks in de problemen en creëerde kans op kans.

Het mag een klein wonder heten dat er in de eerste helft slechts één keer gescoord werd door de Amsterdammers. In de 28ste minuut kopte Joël Veltman volledig vrijstaand een vrije trap van Hakim Ziyech tegen de touwen. De voorsprong was niet meer dan verdiend kijkend naar de kansenverhoudingen.

Joël Veltman viert feest na zijn openingstreffer tegen ADO Den Haag.

Klaas-Jan Huntelaar, die Kasper Dolberg op de bank hield, miste al vroeg in de wedstrijd oog in oog met doelman Robert Zwinkels na een perfecte steekpass van Ziyech. Justin Kluivert verprutste een grote kans na een fraaie actie van uitblinker Frenkie de Jong en ook Amin Younes faalde tot twee keer toe opzichtig in de afronding.

ADO zette daar voor rust slechts een schotje van Nasser El Khayati tegenover. Toch kreeg de thuisploeg direct na rust een enorme kans op de gelijkmaker. Na een klutssituatie belandde de bal voor de voeten van Danny Bakker, wiens inzet fraai werd gestopt door goalie André Onana.

Kishna
Nadat De Jong aan de andere kant de lat raakte met een fantastische knal vanaf twintig meter, bracht ADO Ricardo Kishna in het veld. De ex-Ajacied verving Elson Hooi. Het leidde een sterke fase van ADO in. Ajax ging met de minuut slordiger spelen en werd, vooral door het vele onnodige balverlies, onder druk gezet door de thuisploeg.

Invaller Erik Falkenburg schoot in de 65ste minuut na een prachtige aanval nog op de lat, maar de 1-1 was onafwendbaar en viel in de 71ste minuut. De Ajax-defensie liet zich wederom simpel uit elkaar spelen en na een voorzet van Sheraldo Becker troefde Bjørn Johnsen Nick Viergever af, om vervolgens van dichtbij binnen te pegelen.

Direct na de gelijkmaker kreeg ADO twee goede kansen op de 2-1, maar kansrijke situaties werden slecht uitgespeeld. Veel slechter nieuws voor ADO was een kwartier voor tijd het uitvallen van Kishna, die weggleed en daarbij een ernstige knieblessure leek op te lopen. Kishna, al vaker geteisterd door zware knieblessures, bleef in tranen achter en werd vervangen door Melvyn Lorenzen.

Ook Ajax wisselde. Keizer haalde verrassend genoeg smaakmaker De Jong naar de kant en bracht Lasse Schöne. De ervaren Deen deed tien minuten voor tijd van zich spreken met een schot op de lat. Nadat ook Kasper Dolberg nog werd ingebracht als extra spits, hij verving Mitchell Dijks, maakte Ajax zich op voor een slotoffensief.

Dat offensief leverde Ajax uiteindelijk nog drie grote kansen op. Huntelaar speelde zich knap vrij, maar zag zijn schot vervolgens gestopt worden door Zwinkels en de doelman hield ook Dolberg van scoren af na een ouderwetse scrimmage, zoals hij daarna een antwoord had op een kopbal van Matthijs de Ligt. Door het tweede puntenverlies van het seizoen staat Ajax nu vierde, met tien punten uit vijf wedstrijden. ADO staat veertiende met vier uit vijf.