Kuipers krijgt gelijk voor gele kaart na elleboogstoot bij PEC-Ajax

Reacties

In tegenstelling tot een week geleden gaf de twaalfde speelronde in de Eredivisie niet of nauwelijks aanleiding tot napraten wat betreft arbitrale beslissingen. Enig opvallend moment was de elleboogstoot van Mustafa Saymak in het gezicht van Edson Álvarez tijdens de wedstrijd tussen PEC Zwolle en Ajax op vrijdag.

Kuipers krijgt gelijk voor gele kaart na elleboogstoot bij PEC-Ajax
© Pro Shots

Analytici Ronald de Boer en Kenneth Perez stelden bij FOX Sports dat het er slecht uitzag, maar dat er geen sprake leek van intentie bij Saymak - zoals hij zelf ook aangaf na de wedstrijd. Álvarez werd wel degelijk in het gelaat geraakt en bloedde daardoor hevig, maar Saymak sprong niet bewust met een elleboog omhoog om de tegenstander te verwonden.

'Wij vinden dat deze elleboog niet als wapen wordt gebruikt. Dan moet je ‘m echt in z’n gezicht planten, echt die beweging ook maken', sprak Reinold Wiedemeijer, coach van het korps arbiters in het betaald voetbal, zondagavond bij FOX. De gele kaart die Björn Kuipers uitdeelde aan Saymak was dan ook het maximale, vond Wiedemeijer.

'Deze jongen springt omhoog en komt boven de schouders. Daar hoor je eigenlijk niet te zitten en daarom krijgt hij ook geel: het is onbesuisd. Maar voor een rode kaart moet het buitensporig zijn, met meer geweld en meer snelheid, gemener. Dat is dit allemaal niet. Wij kunnen ons dus vinden in deze gele kaart.'

Marco van Basten stelde eerder in het weekend dat de gevolgen van de elleboogstoot niet eerlijk waren: Álvarez moest zich minutenlang laten behandelen, terwijl Saymak in het veld bleef. PEC Zwolle stond daardoor enige tijd met een man meer binnen de lijnen.

'Waarschijnlijk is het heel moeilijk om dit soort dingen te veranderen', reageert Wiedemeijer. 'Je zou kunnen zeggen: degene die het ondergaat moet er even af, dan gaat degene die het doet er ook even naast staan.'

Bekijk hier al onze video's
Meer PEC Zwolle
Meer over PEC Zwolle
Meer Ajax
Meer over Ajax
Meer Eredivisie
Meer over Eredivisie
Meer M. Saymak
Meer over M. Saymak
Meer Álvarez
Meer over Álvarez
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.