Kuipers-index: VAR Orsato laat Mazic in de steek, gebarenkoning Pitana

Reacties

Milorad Mazic floot een prima Brazilië - België, maar dat ene strafschopmoment is voer voor discussie. Het oordeel is dat de VAR daar in de fout ging en niet de arbiter. Néstor Pitana voelde zich bij Uruguay - Frankrijk de acteur die hij ooit was.

Kuipers-index: VAR Orsato laat Mazic in de steek, gebarenkoning Pitana

Brazilië - België 1-2

Soms zijn er van die wedstrijden waarin je al snel weet wat de uitkomst is. Brazilië - België was zo'n duel. Na dertien minuten stond al vast dat het de avond van de Rode Duivels zou zijn. Als je zelf in de beginfase twee keer fortuinlijk ontsnapt aan een achterstand en de tegenstander vervolgens uit het niets een eigen doelpunt maakt, kan het eigenlijk al niet meer fout gaan. Dat ging het dus ook niet. Zelfs een overduidelijke strafschop – zeker volgens de herhaling – bleef de Belgen bespaard. Een regelrechte blunder van de Italiaanse VAR Daniele Orsato en zijn kompanen in Moskou, die niet eens scheidsrechter Milorad Mazic naar de kant dirigeerden om zelf de beelden te bekijken.

Het was de enige, maar misschien wel doorslaggevende smet op een verder fantastische voetbalavond in Kazan. De clash tussen Brazilië en België voldeed aan alle hooggespannen verwachtingen en had alles wat voetbal mooi maakt. Dus ook een uitstekende scheidsrechter, want Mazic floot bijna foutloos. De overtreding van Vincent Kompany op Gabriel Jesus, in de 57ste minuut, was voor de 45-jarige Serviër in een split second nauwelijks goed waar te nemen. Daar hebben we de VAR voor uitgevonden, maar die zat blijkbaar naar een ander scherm te kijken en liet de arbiter lelijk in de steek. Het had al snel in de tweede helft de Braziliaanse aansluitingstreffer kunnen betekenen en dus nog meer tijd voor een eventuele (verdiende) gelijkmaker, maar het momentum is nu eenmaal met de Belgen. Dat bleek ook al in de achtste finale tegen Japan.

Het zou onrechtvaardig zijn als deze (grove) fout Mazic wordt aangerekend. Hij kan nog altijd, zeker na de vroege uitschakeling van zijn land, de tweede arbiter worden na Howard Webb in 2010 die in hetzelfde jaar de Champions League- én de WK-finale leidt. Ook de Serviër maakte tijdens de kraker Brazilië - België zijn reputatie waar. Hij liet voetballen waar het kon, had over het algemeen uitstekend het oog in overtredingen (en theater), trok vier terechte gele kaarten en gaf tweemaal heel goed alsnog een vrije schop aan de Rode Duivels toen voordeel uitbleef. Hooguit liet Mazic na ook Marouane Fellaini (drie vervelende overtredingen binnen 35 minuten) en Neymar (toch weer een fopduik) op de bon te slingeren, maar daarmee volgde hij de coulante richtlijnen voor dit toernooi. Ook een tik van Axel Witsel in het gezicht van Fernandinho bleef onbestraft. Een zeldzaam missertje.

Daarmee blijft Mazic een van de kanshebbers voor de finale. Maar Danny Makkelie lijkt als VAR in elk geval één concurrent minder te hebben.

Scheidsrechter: Milorad Mazic (Servië) 8

Gele kaarten 4
Rode kaarten 0
Aantal overtredingen 30 (14-16)
Aantal buitenspelgevallen 1 (1-0)
WK-ervaring Twee duels in 2014 en twee in 2018

Uruguay - Frankrijk 0-2

Néstor Pitana leidde vier jaar geleden in Brazilië vier duels, vier jaar later in Rusland heeft hij de Argentijn er weer vier duels opzitten. Nu de grote ster van zijn vaderland, Lionel Messi, al thuis zit, mag Pitana hopen op een negende WK-duel. Maar of zijn optreden tijdens Uruguay - Frankrijk voldoende is voor een ultieme bekroning, is de vraag. Pitana floot goed, was aanwezig, maakte een paar schoonheidsfoutjes, maar in de voetsporen treden van Argentijnse WK-finalescheidsrechter Horacio Elizondo (de enige Argentijnse arbiter in een WK-finale, in 2006) lijkt een stap te ver.

Pitana viel eerder dit toernooi op met een snelle gele kaart, maar het leek wel of hij daarvoor op de vingers was getikt. Zoals haast gewoonlijk op dit WK werd de eerste geelwaardige kaart niet gegeven, ook Pitana liet het eerste geel lopen toen aanvaller Cristhian Stuani een pittige charge maakte. Voor rust kende Pitana verder weinig moeilijke momenten. Hij schroomde niet Rodrigo Bentancur een overduidelijk terechte gele kaart te geven, waardoor hij wist dat er voor hem sowieso geen halve finale in zat. Uit de toegekende vrije trap opende Raphaël Varane overigens de score.

Na rust liet Pitana buitenspel van Antoine Griezmann onbestraft, terwijl hij toch echt aan het spel deelnam zonder de bal te krijgen. Het bleef zonder gevolgen. Zijn grootste test betrof het opstootje nadat Kylian Mbappé een overdreven struikelpartij erger wilde laten lijken. Dat hij de Uruguayanen uitdaagde mag geen reden zijn om hem aan te pakken, maar het rumoer dat ontstond was niet fraai. Pitana deed het af met geel voor Mbappé, terwijl Diego Godín en Paul Pogba zich zeker niet onbetuigd lieten in het gekrakeel.

Met gevoel voor theater bedaarde de Argentijn de boel. Voor rust had hij Luis Suárez al tot de orde geroepen omdat hij vond dat hij zich aanstelde. Pitana beheerst dat trucje als geen ander. De acteur in hem zal nooit verloren gaan. De mimiek, de gebaren, de overtuigende manier van communiceren, hij heeft het in het verleden gebruikt bij zijn acteerambities en valt er als scheidsrechter op een voetbalveld nog vaak op terug. Zijn gebarentaal is indrukwekkend en laat aan duidelijkheid niets te wensen over.

De meeste grote, forse scheidsrechters – die met name in het verleden optraden als arbiter – gebruikten hun gebarentaal om hun gebrek aan snelheid en kwaliteit te compenseren. Pitana gebruikt het als middel, niet als doel. Zijn teller staat nu op acht WK-duels. Die negende kan nog altijd. Laten we hem een outsider noemen nu er louter Europese ploegen over zijn.

Schedsrechter: Nestor Pitana (Argentinië) 7

Gele kaarten 4
Rode kaarten 0
Aantal overtredingen 32 (17-15)
Aantal buitenspelgevallen 0
WK-ervaring Vier duels in 2014, drie in 2018

Klassement na negentien WK-dagen:

Scheidsrechter Duels Gemiddeld cijfer
Alireza Faghani (Iran) 3 8,00
Björn Kuipers (Nederland) 3 7,50
Sandro Ricci (Brazilië) 2 7,25
Nestor Pitana (Argentinië) 4 7,13
Cüneyt Cakir (Turkije) 2 7,00
Bakary Gassama (Gambia) 1 7,00
Jair Maruffo (Verenigde Staten) 1 7,00
Sergei Karasev (Rusland) 1 7,00
Damir Skomina (Slovenie) 3 6,83
Milorad Mazic (Servië) 3 6,67
Andres Cunha (Uruguay) 2 6,50
Janny Sikazwe (Zambia) 2 6,50
Felix Brych (Duitsland) 1 6,50
Matthew Conger (Nieuw Zeeland) 1 6,50
Gianluca Rocchi (Italië) 3 6,00
Antonio Mateu Lahoz (Spanje) 2 6,00
Szymon Marciniak (Polen) 2 6,00
Nawaf Shukrulla (Bahrein) 2 5,75
Malang Diedhiou (Senegal) 3 5,67
César Arturo Ramos (Mexico) 3 5,67
Clément Turpin (Frankrijk) 2 5,50
Enrique Caceres (Paraguay) 2 5,00
Wilmar Roldán (Colombia) 2 5,00
Mark Geiger (Verenigde Staten) 3 4,83
Joel Aguilar (El Salvador) 1 4,50
Ghead Grisha (Egypte) 1 4,50
Mohammed Mohammed Abdulla (VAE) 1 4,00
Ravshan Irmatov (Oezbekistan) 2 3,50
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.